De 8 onmisbare WordPress plugins

Datum: 28 juli 2021, Auteur: Michael Parry, Categorie: Webdevelopment

WordPress ansich is zeer flexibel in het ontwerpen van een website. Natuurlijk heeft WordPress verschillende functies die het mogelijk maken om een website goed te laten functioneren. Om echter nóg meer uit WordPress te halen, zijn er zijn verschillende WordPress plugins die geïnstalleerd en gebruikt kunnen worden. Er zijn echter zoveel plugins beschikbaar dat de gemiddelde WordPress-gebruiker niet weet welke plugin nu het beste is voor zijn website. En dat is waar DoubleWeb, de WordPress specialist, jou mee kan helpen. Wij hebben een lijstje met WordPress plugins die voor ons onmisbaar zijn op jouw WordPress website.

WordPress plugin advies

Onze specialisten hebben al veel ervaring met diverse – veelgebruikte – WordPress plugins op bestaande websites. Met deze ervaring kunnen wij je helpen en adviseren over welke plugins geschikt zijn voor jouw website, maar ook de plugins die je niet nodig zal hebben. Laat je een WordPress developer de leiding nemen over het opbouwen van de website voor jouw bedrijf, dan kun je ervan uitgaan dat de juiste plugins gekozen worden en er geen overbodige plugins bij zullen staan. Plugins hebben natuurlijk hun voordelen, maar daarbij komt het nadeel dat de website zwaarder zal worden. Dit heeft een trage laadtijd tot gevolg. Dit wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Maar welke plugins raden wij je aan om te installeren op jouw website?

WordPress plugins uitgelegd

Als webdesign bureau hebben wij specialisten in dienst die al veel ervaring met WordPress plugins hebben. Hierdoor zijn we bereid een lijstje te maken van een aantal WordPress plugins die bij ons onmisbaar zijn. Dat lijstje bevat:

  1. WP Rocket
  2. Yoast SEO
  3. Gravity Forms
  4. Advanced Custom Fields Pro
  5. Akismet
  6. Redirection
  7. WP Mail SMTP
  8. WebP Express

Natuurlijk verschilt het per website welke plugins er gebruikt worden. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het feit dat niet iedere website hetzelfde is en het type bedrijf dat de plugins wil gebruiken. Om te bepalen welke plugins er gebruikt moeten worden, dient de developer te weten welke functies de plugins precies hebben. We zetten de plugins op een rijtje.

1) WP Rocket

WP Rocket is een premium plugin om je website razendsnel te maken. Onder andere met caching zorgt de plugin ervoor dat informatie die weergeven wordt op de website – samen met een complexe berekening – niet opnieuw geladen hoeft te worden. Hierdoor voorkom je dat de laadtijd van een webpagina drastisch zal verminderen: een essentieel onderdeel bij een goedwerkende website. Laadtijden van een website zijn namelijk niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat de User Experience van een bezoeker goed is, maar ook nu Google de laadtijden als een ranking factor is gaan gebruiken (Core Web Vitals).

In vergelijking met concurrerende plugins is  WP Rocket geen gratis plugin, maar moet er een jaarlijks bedrag betaald worden om de plugin te installeren. De prijs voor het abonnement verschilt met de hoeveelheid websites waarbij je de plugin wilt gaan gebruiken.

2) Yoast SEO

Yoast SEO is een van de meest populaire plugins die gebruikt wordt door WordPress developers. Deze plugin zorgt er mede voor dat je website goed vindbaar is in de zoekmachines. Bij het gebruik van de plugin wordt er gecheckt hoe relevant de weergegeven informatie voor de website is. Denk aan of het zoekwoord voorkomt in de titel en of dit woord regelmatig terugkomt in de tekst.

Het voordeel van Yoast SEO is dat het zowel een gratis als betaalde versie heeft. De gemiddelde WordPress gebruiker zal de gratis versie gebruiken, aangezien deze de meeste functies bevat die voldoende zullen zijn voor kleinere websites. Daarentegen kunnen grotere websites van bedrijven overwegen om de betaalde versie te gebruiken. Deze bevat namelijk meer functies, zoals internal linking suggesties, content insight en redirect manager. Deze opties zijn interessanter voor de bedrijven met grotere websites, doordat deze websites meer pagina’s zullen bevatten en daardoor ook meer geschreven content met zich meebrengen.

3) Gravity Forms

Een belangrijk onderdeel van veel websites is het behalen van conversies. Gravity Forms is de ideale plugin om formulieren mee te maken. Van een simpele contactformulier tot uitgebreide bestelformulieren met betaalkoppelingen. Vrijwel alles is mogelijk met Gravity Forms. Bij Gravity Forms zit er geen limiet op de functies die een formulier kan hebben en is het dus afhankelijk van het bedrijf wat ze willen dat de bezoekers achterlaten. Dit kan verschillen van simpele reviews tot documenten die ingezonden kunnen worden. Daarnaast kunnen achtergelaten reviews ook weer automatisch als posts weergegeven worden op de website via Gravity Forms.

Net zoals WP Rocket is Gravity Forms niet gratis te verkrijgen. Hierbij verschilt het dus ook per geïnteresseerde welk abonnement ze willen aanschaffen om de diensten van Gravity Forms te kunnen gebruiken op hun WordPress website. Naast de hoeveelheid websites waarop je Gravity Forms wilt gebruiken, ligt het er ook aan welke add-ons je erbij wilt hebben.

4) Advanced Custom Fields Pro

Advanced Custom Fields Pro is de premium versie van Advanced Custom Fields. In WordPress heb je bepaalde invoervelden waar je tekst, afbeeldingen, titels, etc. kan toevoegen. Maar ook dit heeft zijn limieten en dat is waar Advanced Custom Fields enorm bij kan helpen. Deze plugin geeft de WordPress developer een grotere variëteit qua functies: van de plaatsing van van tekst en afbeelding tot diverse buttons. Hierdoor zal je website er dus nog strakker uit zien.

De premium versie van Advanced Custom Fields zal een developer dus nog meer diversiteit aanbieden, met name gerelateerd aan het herhalen van verschillende velden, galerijen en het klonen van verschillende velden. Deze functies kunnen allemaal gepersonaliseerd worden, waardoor er op de hele website hetzelfde thema gebruikt kan worden en alle tekst en afbeelding op de gewenste plaats neergezet worden. Dit zal leiden tot een overzichtelijke website.

De Advanced Custom Fields plugin is gratis te installeren, maar de premium versie ontvang je tegen betaling. Ook hier verschilt de jaarlijkse prijs van een abonnement aan de hoeveelheid websites de plugin gebruikt zal worden.

5) Akismet

Akismet is tot heden de meest gebruikte plugin op WordPress en dat is niet voor niets. Naast dat Akismet standaard geïnstalleerd wordt op WordPress, wordt deze plugin gebruikt om spam tegen te gaan. Het enige wat nodig is om Akismet te gebruiken, is een API-key die automatisch gecreëerd wordt als je een account aanmaakt bij Akismet.

Spam is een groot probleem voor zo’n beetje elk bedrijf dat websites heeft waar gebruikers reacties of contactformulieren kunnen invullen. Vrijwel ieder bedrijf heeft deze functie beschikbaar op hun website. De reden waarom Akismet er zo bovenuit steekt – als het gaat om het bestrijden van spam – is dit doordat het door hen gebruikte algoritme geen enkele spam doorlaat en er uit wordt gevist.

Zoals eerder vermeld wordt Akismet standaard gebruikt en is het gratis te gebruiken. Dit geldt alleen voor de kleinere websites, die meer gericht zijn op persoonlijke websites. Voor de bedrijven, die een groter doelwit zijn voor spam, zijn er twee verschillende abonnementen verkrijgbaar. Hier staat wel een betaling tegenover.

6) Redirection

Je kent het vast wel: de welbekende 404 Error die in het scherm komt als je op een URL klikt. Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad als ze een website of een bepaalde webpagina van een website wilden bezoeken. De redirection plugin zorgt ervoor dat de bezoekers van de website deze error niet zullen tegenkomen. Redirection is erop gefocust dat alle URL’s op een website normaal werken en dat de oude URL’s zijn vervangen voor de nieuwe URL’s. Dit moet ervoor zorgen dat er minder foutmeldingen op de website voorkomen, waardoor de ranking omhoog zal gaan.

Deze plugin is gratis te gebruiken voor iedereen en bevat verder ook geen premium versie. Dit betekent dus dat iedereen alle beschikbare functies kan gebruiken zonder dat er extra kosten bij komen kijken.

7) WP Mail SMTP

De grootste en meest belangrijkste manier van communiceren binnen een bedrijf gaat via de e-mail. Het is hierbij belangrijk dat de e-mails wel aankomen. Als deze via de website verstuurd worden, gaat daar nog wel eens wat mis. Dit komt doordat WordPress PHP-e-mailfuncties gebruikt waar e-mail clients, zoals Gmail, SMTP-e-mailfuncties gebruiken. De WP Mail SMTP plugin zal alle problemen verhelpen, waardoor bedrijven gemakkelijk e-mails van klanten via hun website kunnen ontvangen. DoubleWeb gebruikt WP Mail SMTP in combinatie met Mailgun voor gegarandeerde e-maillevering.

WP Mail SMTP heeft een gratis versie, maar er is ook een pro versie beschikbaar voor een gebruik op meerdere websites. Hierbij ontvang je ook extra functies, zoals White Glove Setup and email logs and controls.

8) WebP Express

Het is normaal voor websites om afbeeldingen te plaatsen. Het nadeel hiervan is dat het veel bandwidth in beslag neemt, vooral als de afbeeldingen het PNG formaat hebben. De WebP Express plugin biedt hier de oplossing voor. De afbeeldingen worden opgeslagen als een WebP afbeelding (de helft van de grootte van een PNG afbeelding). Doordat WebP afbeeldingen minder groot zijn, zullen de laadtijden korter worden en wordt er ook minder bandwidth in beslag genomen. Dit zal leiden tot een betere User Experience van de bezoekers van de website en zal de search ranking verbeteren.

WebP Express is een gratis plugin die  gebruikt kan worden door iedereen die problemen heeft of problemen wilt voorkomen met trage laadtijden van webpagina’s door de afbeeldingen die weergegeven worden.

Wil je meer weten over WordPress websites?
Een van onze specialisten helpt je graag verder met je online vraagstukken.

WordPress specialisten
Converterende websites
70+ tevreden referenties
De 8 onmisbare WordPress plugins De 8 onmisbare WordPress plugins 2021-07-28
DoubleWeb
DoubleWeb Michael Parry

Auteur

Michael Parry

Gezelligheidsman met de aanstekelijkste lach van het kantoor en een haat-liefdeverhouding met hoog-laagmeubilair (gehecht aan zijn zit-stabureau, maar op een stapelbed krijgt hij last van de zwaartekracht). Speelt in zijn vrije tijd de PlayStation uit en onder werktijd WordPress. Deze lead developer zet graag een stap extra, wat ons tevreden klanten en een tevreden Michael oplevert.