Handleiding voor klanten – Hoe om te gaan met een webdeveloper

Datum: 31 oktober 2019, Auteur: Jeffrey, Categorie: Webdevelopment

Lieve (toekomstige) klant van DoubleWeb, hierbij een blog met tips over hoe om te gaan met je webdeveloper. Het ontwikkelen van een website kent uitdagingen die we graag als modern internetbureau met jou als klant samen aangaan. Gebruik deze tips en je zult zien dat je resultaat zal stijgen en je ontwikkelkosten zullen dalen! Efficiëntie is key!

Tip #1 – Binnen of buiten scope? Elimineer het grijze gebied

Uitdaging

Het ontwikkelen van een website is voor veel klanten een nieuw en spannend proces. Je ziet een design en denkt… ja! Dat is mooi, bouwen maar! De WordPress developer ontwikkelt vervolgens exact wat hij of zij ziet en jij denkt: ja, leuk… Maar die functie of dat blok moet natuurlijk ook nog dit of dat kunnen. Welkom in het welbekende grijze gebied, waar de centrale vraag is wat er wel en niet binnen de scope van de opdracht valt. Het grijze gebied zorgt wel eens voor “touwtrekken”.

Voorbeeld: Ontwikkelen binnen een beperkt budget

Een verkoper van auto’s zal een aanbod hebben van nieuwe en tweedehands auto’s. In het design van de website is dit ook opgenomen. Omdat de autoverkoper een beperkt budget heeft voor de ontwikkeling van de website, is er gekozen voor een minimalistische weergave. Zo zijn de kosten van de website binnen de perken gebleven en is met een geringe investering een goede website neergezet. Iedereen blij, zou je denken. De klant bekijkt de website op de testlocatie en zegt: ‘Ja, mooi hoor … Maar ik wil ook nog 5 filters hebben om het aanbod te doorzoeken (zoals prijs, kleur, type, opties en btw), logisch toch?”

Hier begint het risico op touwtrekken van wat er wel en niet binnen de opdracht van de website valt. Het ontwikkelen van dergelijke filters is voor de klant een logische stap, maar die stap is over het hoofd gezien door zowel de ontwerper als de klant zelf. Nu de uren van het project opgebruikt zijn en dergelijke filters enige tijd in beslag nemen om te ontwikkelen, is er geen ruimte meer om het binnen de opdracht te realiseren. De teleurstelling is nabij.

Oplossing van DoubleWeb

Bereid jezelf voor voordat je naar een bureau stapt om een website te laten maken. Zet eens in een simpel Word-document onder elkaar wat de website moet weergeven, en moet kunnen doen. Wat voor jezelf een heel logisch onderdeel is van je werk en je branche, is voor anderen, zoals je webdeveloper, niet altijd vanzelfsprekend. Maak dit zichtbaar door het op te schrijven voordat je met een webdeveloper om de tafel gaat. Bij DoubleWeb lopen we dit proces graag vooraf met je door. Een kleine moeite voor ons wat uiteindelijk veel winst oplevert voor jou in tijd en geld!

Tip #2 – Communiceer helder met lijstjes

Uitdaging

Developers komen soms wat warrig over en de termen die ze gebruiken klinken vaak wat vaag.

Voorbeeld: Even bellen, veel vertellen

Je belt de developer met een paar wensen maar je somt dit alleen op tijdens het telefoongesprek. Omdat de developer meerdere taken tegelijk moet uitvoeren, moet je vrij veel wachten aan de telefoon en heb je kans dat sommige van je wensen of vragen ertussendoor glippen. Vervolgens krijg je een technisch verhaal te horen waar je de helft van begrijpt en van de andere helft hoopt dat je het goed begrepen hebt.

Oplossing van DoubleWeb

Onze developers werken graag met lijstjes. Zo weten ze wat er komen gaat en wat ze moeten voorbereiden en vergeten ze niks. Stuur jouw lijstje met vragen en wensen vooraf via e-mail aan je developer. Dan kan hij of zij het gesprek voorbereiden en een duidelijk antwoord geven op al je vragen. Bij DoubleWeb nemen we graag de tijd voor jou, zo zijn wij pas tevreden als jij dat ook bent. Ook als het beter kan bespreken we dit graag.

Tip #3 – Spreek je talen

Uitdaging

Je gaat enthousiast van start met het vullen van je nieuwe WordPress website. Je opent het beheerdersscherm, klikt op ‘nieuwe pagina’ en denkt: hoe zit dit ook alweer, dat tabelletje aanmaken was toch heel simpel? Je belt vervolgens jouw held in code en krijgt een zeer treffend antwoord dat je helaas niet verstaat…

Voorbeeld: HTML schrijven doen je zo!

De developer zegt: “Open een table-tag met daarin 3 row-tags waarvan je de eerste vult met 3 headings, TH-tags en vergeet de overige rijen niet te voorzien van cells.”

Oplossing van DoubleWeb

Bij DoubleWeb spreken al onze developers gewoon jouw taal. Fijn he? Wij werken graag met jou mee wanneer de website eenmaal live te zien is om deze snel, in vorm en interessant te houden voor jouw bezoekers/klanten. Dat vinden wij heel normaal!

Iets om te overwegen: Volg aanvullend op de startcursus die je krijgt bij de oplevering van de website een basis HTML-cursus. Hoe vriendelijk de website ook gebouwd is, vroeg of laat kom je iets tegen wat niet in de standaard editor van WordPress te vinden is. Dan is het heel handig om zelf simpele dingen en elementen in de website te plaatsen en maak je daarbij grote indruk op je developer!

Zo bespaar je veel vertragingen en druk je kosten direct bij simpele werkzaamheden.

Samenvattend

Veel vertragingen en kosten bij het bouwen en beheren van je website kun je voorkomen met een goede voorbereiding en communicatie met het internetbureau. Neem vooraf wat extra tijd voor de website en je zult zien dat het gehele proces en vervolg veel soepeler en efficiënter verlopen.

Ook zin in een nieuwe website met een daadwerkelijk soepel ontwikkelproces?

Uiteraard spreken wij bij DoubleWeb wèl jouw taal en denken we graag nuchter en transparant met je mee om jouw project zo soepel mogelijk te realiseren. Neem vrijblijvend contact op en maak een afspraak voor een bakje Goudse koffie met uiteraard een echte siroopwafel op onze nieuwe locatie in Gouda!

Ervaar zelf het verschil en ontdek waarom DoubleWeb het snelst groeiende internetbureau van de regio is!

Handleiding voor klanten – Hoe om te gaan met een webdeveloper Handleiding voor klanten – Hoe om te gaan met een webdeveloper 2021-07-29
DoubleWeb
DoubleWeb Jeffrey

Auteur

Jeffrey

Krijg je Jeffrey aan de lijn, dan hoor je het gelijk: dit is een geboren radiomaker inclusief lekkere radiostem (jaja, die van de FEBO Vlamballenreclame!). Gelukkig maakt deze developer niet alleen mooie dingen vanachter een mengpaneel, maar ook vanachter een toetsenbord. Zijn levensmotto is ‘doe alles, mis niks’ en in z’n vrije tijd kruipt ‘ie daarom ook nog achter het mengpaneel voor zijn eigen podcast. Multigetalenteerd heet dat.