Responsive webdesign: álles wat je erover moet weten

Datum: 27 juli 2022, Auteur: Michael, Categorie: Algemeen

Ben je bekend in de webwereld, dan is de term ‘responsive webdesign’ vast geen Chinees voor je. Hoogstens Frans. Of Engels. Deze methode van websites bouwen wint het namelijk zodanig aan populariteit, dat het langzaam maar zeker een onmisbare rol inneemt in het digitale landschap. Wat het precies is, waarom jouw website dit nodig heeft en wat hierbij van belang is? We vertellen het je graag.

Wat responsive webdesign precies is

Een design dat zich automatisch aanpast aan het scherm waarmee jouw website bekeken wordt. Dát is responsive webdesign in een notendop. Kijken we naar de rest van de noot, dan komen we uit op een betekenis in de trant van:

“Een websitedesign waarbij de getoonde content te allen tijde wordt afgestemd op de resolutie van het scherm waarmee een bezoeker de site bezoekt. De website bepaalt voor elke resolutie zelf welke elementen hij toont en op welke manier. Het doel: de bezoeker een optimale webervaring bieden, zodat je meer conversie verkrijgt.”  

Waarom jij jouw webdesign responsive zou moeten maken

Een website met een laadtijd waarin je gerust een hele kan koffie zet. Linkjes die leiden naar een dood spoor. Of zinnen die halverwege afgebroken worden omdat ze buiten je smartphone-, laptop- of tabletscherm vallen. Is je frustratie getriggerd? Mooi! Dan snap je namelijk meteen waarom responsive webdesign waarde toevoegt; het voorkomt irritatie en maakt je website gebruiksvriendelijker.

Waarom een gebruiksvriendelijke website leidt tot hogere conversie

Met een lay-out die precies past bij de resolutie van een beeldscherm zorg je dus voor een betere website en daardoor bereik je uiteindelijk meer. Een bezoeker blijft hierdoor langer op je website, is tevredener én daarmee is de kans dat hij/zij tot conversie overgaat groter. Want eerlijk is eerlijk: mensen zijn tegenwoordig ongeduldig en lui. Ze doen het liefst zo min mogelijk moeite om hun doel te bereiken. En als jouw website niet snel of eenvoudig genoeg werkt, dan gaan ze liever naar de website van de concurrent. Die de zaken wél op orde heeft.

Responsive website versus meerdere websiteversies

Wat het voordeel is van een responsive website ten opzichte van het creëren van een aparte mobiele en dekstopwebsiteversie? Dat heeft te maken met het supersnel ontwikkelde digitale medialandschap waarin we ons bevinden. Tegenwoordig bestaan er zo veel soorten apparaten, dat een mobiele websiteversie bijvoorbeeld lang niet meer op alle mobiele apparaten gestroomlijnd werkt. Een responsive website tackelt dat probleem.

Responsive website maken: hoe je dat doet

Oké, je bent dus overtuigd van het belang van een responsive website. Want afgehaakt ben je nog niet. Waar je nu vast nieuwsgierig naar bent is hoe je zo’n website maakt. Voordat we hier dieper op ingaan, waarschuwen we je graag: dit is niet voor iedereen weggelegd. Een webdesign-bedrijf zoals DoubleWeb inschakelen is daarom geen overbodige luxe. Desondanks geven we je graag drie handige tips voor het creëren van een responsive webdesign.

1. Maak gebruik van een pagebuilder

Ben je een leek in webdesignland, dan is een pagebuilder een handige tool. Hiermee maak je eenvoudig een website in WordPress, zonder dat je er het fijne van hoeft te weten. Een goed design neerzetten vereist dan ook niet per se een grafisch oog of een creatieve hand.

2. Kies een responsive thema

Bij sommige softwares, zoals WordPress, kun je kiezen jouw website te maken aan de hand van een handig standaard template: een responsive thema. Deze helpt je een handje en houdt automatisch al rekening met verschillende resoluties van diverse apparaten.

3. Experimenteer en optimaliseer

Experimenteren en optimaliseren is de sleutel. Nadat je een responsive webdesign gecreëerd hebt, is het zaak deze te bekijken op verschillende apparaten. En ze vervolgens te verbeteren waar nodig. Kloppen de afmetingen van de afbeeldingen bijvoorbeeld? Is de tekst op alle apparaten volledig leesbaar? En is de laadtijd overal snel genoeg? Veel tools waarmee je een website kunt bouwen bevatten een preview-functie. Hiermee zie je direct hoe de content getoond wordt op een smartphone en/of tablet.

Responsive website laten maken?

Geef je dat webdesignkunstje liever uit handen? En wil je jouw responsive website laten maken door een professional? DoubleWeb helpt je graag. Mail, bel of schrijf ons voor meer informatie.

Responsive webdesign: álles wat je erover moet weten Responsive webdesign: álles wat je erover moet weten 2023-09-21
DoubleWeb
DoubleWeb