Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Wat is backend?

Backend staat voor het deel van een applicatie dat niet direct zichtbaar is voor gebruikers. De frontend is het grafische deel dat de gebruiker in staat stelt functionaliteit in het achtergelegen deel aan te spreken. In praktijk zijn het vaak API’s waarmee functies beschikbaar worden gemaakt of databases waar informatie vandaan wordt gehaald. Wat is backend en hoe kan een developer hier gebruik van maken?

Definitie backend

Een backend houdt zich bezig met het deel achter de frontend, het zichtbare deel voor de gebruiker. In praktijk is er zeker een overlap omdat functionaliteit aan de ‘achterzijde’ bereikbaar moet zijn in de grafische interface. Het betreft vaak API’s die het mogelijk maken functionaliteit van andere dienstverleners te integreren binnen een andere applicatie. Dit kunnen webdiensten zijn maar ook software applicaties op zowel mobiele apparaten als desktop systemen en laptops.

Ontwikkeling en taalgebruik

Een backend developer is niet een ontwikkelaar van software maar vooral een persoon die technologie implementeert en waar van toepassing ook additionele code schrijft om een website te laten functioneren volgens de gewenste specificaties. Daarbij wordt gebruik gemaakt van databases, scripts op de server of API’s. Er kan gebruikt worden van diverse programmeertalen waaronder PHP, Ruby, Python, Java en .NET.

WordPress backend gebruik

Het populaire Content Management Systeem WordPress is een goed voorbeeld van een omgeving waar het backend een belangrijk deel uitmaakt van het platform. Het staat in dit geval voor het administratieve gedeelte van de website. Hier kan content worden gemaakt of toegevoegd, het is mogelijk om plugins te installeren, het ontwerp van de website aan te passen en nog veel meer. Het WordPress backend wordt ook wel WP-admin genoemd.

Het is van belang voor een web development team dat een backend developer enige kennis moeten bezitten van frontend development en andersom om goed te communiceren. Er zijn namelijk diverse overlappingen en onderdelen waar de afzonderlijke disciplines elkaar kunnen aanvullen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z