Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Black Hat SEO staat voor zoekmachine optimalisatie die niet volgens de richtlijnen van de zoekmachine wordt uitgevoerd. Er zijn verschillende manieren waarop de regels worden overtreden die variëren van misleidend tot illegaal. Wat is Black Hat SEO en waarom zijn deze praktijken vernoemd naar zwarte hoeden?

Wat is Black Hat SEO?

In oude Westerns konden helden worden onderscheiden van de schurken op basis van de tint die hun hoeden. De held droeg een witte hoed, de schurk droeg een zwarte hoed. De titel Black Hat SEO is gebaseerd op dit historisch gegeven, het is de tegenhanger van White Hat SEO.

Er zijn diverse manieren om een website of webpagina beter zichtbaar te maken in zoekmachines. Het Google algoritme heeft honderden meetpunten waar de ranking op gebaseerd wordt. Bij Black Hat SEO worden optimalisatie methoden gebruikt die wellicht werken maar niet zijn toegestaan volgens de richtlijnen. Als bedrijven als Google dit merken dan kan dit leiden tot een penalty of zelfs een volledige verwijdering van een URL uit de database.

Is Black Hat SEO illegaal?

Een truc die tekortkomingen in het algoritme omzeilt hoeft niet direct illegaal te zijn. Als er echter sprake is van misleiding of oplichting dan kan er wel degelijk sprake zijn van een strafbaar feit. Denk aan een ‘spoof’ website die zich voordoet als een andere website met als doel persoonlijke informatie te verzamelen van bezoekers.

Penalty op overtredingen

Als een website Black Hat SEO toepast dan hoeft dit niet direct vanwege een bewuste actie te zijn. Het is mogelijk dat het algoritme aangepast wordt waardoor optimalisatie methoden die voorheen toegestaan werden niet langer getolereerd worden. In dat geval zal Google eerst een penalty uitdelen, dit is een soort waarschuwing. Als er geen wijzigingen worden doorgevoerd dan is verwijdering uit de database mogelijk. De webpagina blijft overigens gewoon online staan, het is met name de vindbaarheid die minder wordt.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z