Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Wat is breadcrumb?

Breadcrumb betekent letterlijk ‘bruidkruimel’. In termen van navigatie staat het voor een onderdeel van een webpagina of bestandsbeheer programma dat de subnavigatie visualiseert. Zo kan een gebruiker eenvoudig zien in welke map een document zich bevindt, of tot welke (sub)categorie een webpagina behoort. Wat is een breadcrumb en hoe wordt hier in praktijk gebruik van gemaakt?

Definitie breadcrumb

Breadcrumb navigation of een broodkruimel pad is een verwijzing naar het sprookje van Hans en Grietje. Om de weg terug te kunnen vinden naar huis zouden ze tijdens hun tocht stukjes brood strooien. In computers wordt deze term gebruikt om het zichtbare pad met subnavigatie aan te duiden. Er zijn meerdere toepassingen mogelijk:

Computers

In een bestandsbeheer systeem wordt breadcrumb navigatie gebruikt om bestanden in mappen en submappen in context te plaatsen. Zo kan er een structuur zijn met HOOFDMAP – SUBMAP – BESTAND of nog meer lagen in de navigatie. Het betreft één vertakking binnen subnavigatie, andere mappen op gelijk niveau worden niet weergegeven. Anders dan bij een boomstructuur betreft het een lineair pad van startpunt naar de eindbestemming. Ieder element is te selecteren om snel terug te keren naar een vorig niveau.

Websites

Op websites met veel pagina’s en subcategorieën wordt ook vaak gebruik gemaakt van breadcrumb navigatie. Denk aan een webshop met KLEDING – DAMESKLEDING – PANTALONS – MERK – PRODUCT. De winkelende klant kan direct van het product naar een vorig niveau navigeren of elders in het broodkruimel pad. Dit vereenvoudigt navigatie in een webshop. Als iemand bijvoorbeeld via een zoekmachine op een productpagina binnenkomt kan er snel naar een vorig niveau worden genavigeerd.

Historie

Naast een statische indeling van pagina’s op een computer of server is het ook mogelijk om de onlangs bezochte pagina’s als breadcrumb weer te geven. Zo kan een gebruiker stap-voor-stap terug navigeren. In dit geval kunnen er entries vaker in de rij voorkomen zonder hiërarchische indeling.

Een breadcrumb in WordPress kan toegevoegd worden door hier een plugin voor te installeren.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z