Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Broncode is de oorspronkelijke code die geschreven is in een programmeertaal die leesbaar is door mensen. Het wordt geschreven in een standaard tekstformaat dat via een assembler of compiler tot binaire code wordt geconverteerd die door computers uitgevoerd kan worden. Wat is broncode en waarom is het goed dat broncode van een website leesbaar is?

Wat is broncode?

Bij het programmeren van software kan onderscheid worden gemaakt tussen data die leesbaar is voor mensen en data die leesbaar is voor computers. Als het om broncode gaat dan verwijst dit naar code die door mensen geschreven en gelezen kan worden. Om betekenis te geven aan deze code is uiteraard wel kennis nodig van de programmeertaal waarin de broncode geschreven is.

Programma’s worden doorgaans gepubliceerd als executable files. Deze bestanden zijn gecompileerd en daarmee niet langer direct leesbaar. Als het Open Source software betreft dan is het mogelijk om broncode via een website te downloaden, in te lezen en aan te passen.

Hoe maak en lees je broncode?

Het enige wat je nodig hebt om broncode te lezen is een computer met een teksteditor. Dit zou ook een mobiel apparaat kunnen zijn. Er is software die specifiek ontwikkeld is om mee te programmeren. In dat geval zullen er standaard tags zijn en andere tools om programmeren eenvoudiger te maken. Zolang het broncode betreft kan de code altijd via ieder teksteditor aangepast worden. Als deze code gecompileerd is voor een computersysteem dan is dit niet langer het geval.

Broncode website

De broncode van een website met HTML code is eenvoudig te bekijken. De meeste browsers bieden mogelijkheden om direct de code achter de pagina te lezen. Programmeurs kunnen hier gebruik van maken om websites direct aan te passen. Het is mogelijk dat binnen de HTML code applicaties worden aangeroepen die uitgevoerd worden in de browser. De code van deze applicaties is niet altijd direct leesbaar.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z