Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Wat is clickbait?

Clickbait is een vorm van marketing waarbij mensen via afbeeldingen, tekst links of beide worden aangespoord om te klikken en te navigeren naar een achterliggende pagina. De informatie die wordt gegeven is vaak sensationeel van aard en veelbelovend terwijl de achterliggende pagina vaak de belofte niet waar kan maken. Wat is clickbait en behoor jij tot de 3% die slim genoeg is om dit raadsel op te lossen?

Definitie clickbait

Welk raadsel? De vraag waarom mensen zo eenvoudig te manipuleren zijn om op een link te klikken. Bovenstaand voorbeeld speelt in op meerdere gevoelens bij mensen. De claim ‘3%’ geeft aan dat jij wellicht tot een exclusieve groep behoort. ‘Slim’ verwijst naar jouw intelligentie en een raadsel oplossen biedt een uitdaging. Je kunt dus jouw ego strelen door een raadsel op te lossen. Dit is een vorm van clickbait die met name op social media kanalen vaak gebruikt wordt in de vorm van quizzen. Je krijgt vervolgens een quiz die eenvoudiger is dan wordt voorgespiegeld. De persoon die klikt is trots, deelt het resultaat en geeft (zonder dit te weten) persoonlijke informatie af.

Weglaten als lokmiddel

‘Bait’ is het Engelse woord voor ‘aas’. Aanbieders vissen naar kliks. Om een verkoop te realiseren, het aantal pageviews hoger te maken of om data te stelen van bezoekers. Een beproefde methode is het weglaten van cruciale informatie zoals:

  • Dit ingrediënt moet je direct schrappen uit je dieet!
  • Deze dokter heeft het geheim van mooie huid ontrafelt.
  • Je gelooft niet hoe deze hond zijn baasje heeft gered!
  • 10 dingen die je echt gelukkig maken, nummer 6 is ongelofelijk.
  • Deze crypto truc heeft een familie stinkend rijk gemaakt.

Er wordt verwezen naar ‘dit’ of ‘deze’, er ontbreekt belangrijke informatie en er lijkt een eenvoudige oplossing te zijn voor alles wat je gezonder, rijker of gelukkiger kan maken. Het voornaamste verschil tussen de betekenis van clickbait en een normale advertentie is de suggestieve toon van de afbeeldingen en teksten. Er wordt een belofte gemaakt die doorgaans niet waargemaakt wordt, de achterliggende pagina is vaak nauwelijks van toepassing op de belofte.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z