Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Cyberspace is een term die gebruikt wordt om een netwerk van computers, elektronica en software te omschrijven. Het is een ruimer begrip dan internet maar er is wel een overlapping in definitie en implementatie. Wat is een cyberspace en wat kun je in deze virtuele ruimte doen?

Definitie cyberspace

De term cyberspace is afkomstig uit het Science Fiction boek Necromancer van auteur William Gibson. In deze roman werd het beschreven als een online wereld met computers en sociale elementen. Het werd gevisualiseerd als een 3D landschap gegenereerd door computers. Het lijkt op een fysieke omgeving maar het bestaat uit data

Het internet maakt onderdeel uit van cyberspace maar de termen zijn niet volledig gelijk in betekenis. Internet is gebaseerd op het World Wide Web concept van Tim Berners-Lee. Dit is vooral een technische basis waarmee webpagina’s gemaakt en gedistribueerd worden. Cyberspace voegt extra elementen toe zoals sociale interactie en virtual reality.

Cyberspace en virtual reality

Er is een duidelijk verband tussen cyberspace en virtual reality zoals dit mogelijk is met VR-brillen. Met een VR-bril kan de gebruiker in een virtuele 3D omgeving navigeren, denk aan de Meta Quest (voorheen Oculus) headset van Meta (voorheen Facebook). Meta CEO Mark Zuckerberg ziet cyberspace als een virtuele ontmoetingsplek voor mensen over de hele wereld met een visie die sterk overeenkomt met de verhalen in boeken als Necromancer en Ready Player One van Ernest Cline. Er zijn ook veel films waar virtuele werelden in voorkomen waarbij de lijn tussen fysiek en virtueel niet duidelijk te definiëren is.

Cyberspace is meer een concept dan een technologie. De term komt voort uit Science Fiction verhalen, de werkelijkheid heeft een groot deel van de omschrijving in het boek mogelijk gemaakt. Daarbij kan worden gesteld dat auteurs als Gibson een vooruitziende blik hadden, aan de andere kant hebben ontwikkelaars zich laten inspireren door deze verhalen en zo van fictie werkelijkheid gemaakt.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z