Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een domeinnaam is het adres waar internetgebruikers een website kunnen bezoeken. Deze naam bestaat uit cijfers, letters of een combinatie van beiden. Iedere naam is uniek, met uitzondering van namen met een andere extensie. Per extensie is er één unieke combinatie mogelijk. Wat is een domeinnaam en hoe kies je een goed domein?

Wat is een domeinnaam?

Heel eenvoudig gesteld is de domeinnaam een naam op de gevel van een gebouw, het IP adres is het adres waar het gebouw zich bevindt. Iedere website heeft een unieke naam, op ieder domein kunnen een groot aantal pagina’s aanwezig zijn. De naam die wordt gekozen kan een merknaam zijn, een bedrijfsnaam of een beschrijvende titel. Het mogen zowel letters als cijfers zijn zonder spaties of speciale karakters. Domeinnamen zijn niet hoofdlettergevoelig, al wordt dit in publicaties soms wel toegepast om de leesbaarheid te verhogen.

Iedere extensie een beperkt aantal opties

Naast een domeinnaam zal er ook altijd een extensie aanwezig zijn. Denk aan .nl .com .co.uk of .biz. De meeste extensies zijn gekoppeld aan een land maar niet allemaal. Zo staat .nl voor Nederland en .com voor commercieel. De extensie .tv is eigendom van het eiland Tuvalu, al wordt deze extensie vaak gebruikt om televisiestations aan te duiden. Het is mogelijk om dezelfde domeinnaam op meerdere extensies te registreren, denk aan Google.com en Google.nl. De inhoud kan anders zijn maar dit hoeft niet.

What’s in a name?

Wat is een domein? Het is slechts een naam, er zal nog webhosting aan gekoppeld moeten worden om er actief gebruik van te maken. Een domeinnaam registreren verloopt altijd via een geautoriseerd domein hosting bedrijf, de kosten per aanbieder kunnen verschillen. Ook per extensie kunnen de tarieven flink uiteenlopen. Het domein kan verkocht of overgedragen worden, wanneer de domeinregistratie verloopt komt de naam weer vrij. Domeinkapers kopen massaal domeinen op in de hoop deze tegen de hoofdprijs te verkopen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z