Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Wat is drukproef?

Een drukproef is een testversie die nog gecorrigeerd dient te worden alvorens het werk gereed is voor publicatie. Het betreft een term die gebruikt wordt in print media zoals boeken, tijdschriften of promotionele materialen. Wat is een drukproef en voor wie zijn deze documenten bestemd?

Definitie drukproef

Het concept van een drukproef maken wordt in het Engels ‘prepress proofing’ genoemd. De betekenis van drukproef is letterlijk een testversie van een drukwerk om te corrigeren, in de bouw staat het voor een bestendigheidstest tegen druk. Er kunnen verschillende ontvangers zijn, ook kunnen drukproeven voor diverse redenen worden gemaakt.

Een drukproef kan worden aangeboden om mogelijke spel- of grammatica fouten uit een geschreven werk te halen. Het kan ook een inhoudelijke controle zijn om de feiten te controleren. Het is tevens mogelijk dat een juridische afdeling zich moet buigen over de mogelijk juridische gevolgen van een werk. In een drukproef kunnen ook andere zaken geëvalueerd worden. Denk aan de opmaak, het kleurgebruik of het formaat. Deze test kan overigens iets afwijken van het eindresultaat.

Soft proof en hard proof

Als het een controle op inhoud en/of opmaak betreft dan is het mogelijk dat een digitale versie volstaat. Het is dan niet mogelijk om kleurverschillen of druktechnieken te evalueren. Als er sprake is van hard proof wordt er een test op papier afgedrukt. Dit zal overigens niet in alle gevallen op dezelfde printer of drukpers zijn, ook het type papier kan afwijken. Daarmee biedt een drukproef niet altijd een 100% voorbeeld van het uiteindelijke resultaat.

Gelimiteerde druk

Toen de drukpers nog niet zo lang bestond, waren de oplages nog beperkt. Omdat oplages steeds groter zijn geworden is er ook meer noodzaak voor controles op kleinere aantallen. Als het werk in principe is goedgekeurd dan is het ook mogelijk dat er eerst kleinere edities wordt gepubliceerd met optie voor opschaling op basis van de vraag. Het is mogelijk dat herdrukken correcties bevatten of op andere wijze aangepast zijn.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z