Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Wat is ecommerce?

Ecommerce of e-commerce staat voor electronic commerce ofwel elektronische bedrijfsvoering. Alle vormen van commercie die online plaatsvinden vallen onder deze term, het is daarmee niet beperkt tot webshops. Wat is ecommerce en wat zijn zoal de mogelijkheden bij handel via internet?

Definitie ecommerce

De betekenis van ecommerce kan heel divers zijn en beperkt zich niet tot winkelen op het internet. Alles wat met handel te maken heeft die online plaatsvindt kan tot ecommerce worden geschaard. Daarbij is onderscheid te maken tussen Business to Consumer (B2C) waarbij er sprake is van verkoop aan consumenten, en Business tot Business (B2B) waarbij bedrijven onderling handelen. Via kanalen als Marktplaats is het overigens ook mogelijk om handel tussen consumenten mogelijk te maken.

Welke ecommerce mogelijkheden zijn er?

Er is onderscheid te maken tussen handel in fysieke goederen of digitale producten en diensten. Zo kan een webshop producten aanbieden die je ook in een retail winkel kunt kopen. In plaats van een winkel wordt een webshop ingericht, de klant kan producten in een virtueel winkelmandje plaatsen en betalen. De bestelling wordt daarna thuis afgeleverd.

Bij digitale producten en diensten is er geen sprake van een fysieke levering, deze transacties verlopen exclusief via digitale kanalen. Denk aan een abonnement nemen op Spotify. De klant betaalt om streaming muziek te kunnen beluisteren zonder reclame. Het aanbod op een digitale muziekdienst is veel groter dan in een muziekwinkel mogelijk is. Bij streaming diensten is er echter geen sprake van permanent eigendom. Naast platformen als Marktplaats en Ebay zijn er software pakketen zoals Shopify en plugins zoals WooCommerce om goederen, downloads en dienst te verkopen via internet.

Diefstal binnen ecommerce

Een digitaal bestand kan zonder significante kosten gedupliceerd worden. Iemand die een film illegaal download die deze film anders toch niet zou hebben gekocht is lastig om als inkomstenderving op te voeren. Dit is met winkeldiefstal een stuk eenvoudiger. Er wordt veel software illegaal gebruikt, ondanks encryptie en andere verificatie methoden blijft het eenvoudig om illegaal software en content te downloaden.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z