Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Google Afbeeldingen maakt onderdeel uit van de Google zoekmachine. In plaats van webpagina’s worden er grafische bestanden als zoekresultaat vertoond. De gebruiker kan vervolgens meerdere handelingen uitvoeren zoals de pagina bezoeken, de afbeelding opslaan of soortgelijke afbeeldingen bekijken. Wat zijn Google Afbeeldingen en mag ik deze bestanden gebruiken voor eigen projecten?

Wat zijn Google Afbeeldingen?

Google Images of Afbeeldingen werd toegevoegd aan de zoekmachine in 2001. De aanleiding hiervoor was de groene Versace jurk die Jennifer Lopez het jaar ervoor droeg. Er werd zoveel gezocht naar de foto’s van Lopez in deze jurk dat Google besloot om zoeken naar plaatjes als individuele functie aan te bieden. Net als producten of kaarten maakt Google Afbeeldingen standaard onderdeel uit van de zoekmachine. Naast weergave op de Images subpagina kunnen foto’s ook direct boven de standaard zoekresultaten worden weergegeven als dit van toepassing is.

Auteursrecht en filteren

Het is mogelijk om zoekopdrachten te filteren op bijvoorbeeld minimale resolutie, zwart-wit afbeeldingen of lijntekeningen. Daarnaast is het mogelijk om alleen rechtenvrije afbeeldingen te laten zien. Deze bestanden mogen zonder toestemming worden opgeslagen, aangepast en opnieuw worden gepubliceerd. Deze optie biedt echter geen garanties omdat de rechthebbenden niet worden geverifieerd door de zoekmachine. Het is wel mogelijk om door te klikken naar de bronpagina. Websites als Pexels en Pixabay bieden gratis rechtenvrije beelden aan. Daarnaast zijn er royalty free sites zoals Shutterstock waar afbeeldingen tegen betaling onder licentie verkrijgbaar zijn.

Meer mogelijkheden met Google Afbeeldingen

Een handige functie die niet bekend is bij iedereen is Google Lens. In plaats van een zoekterm ingeven is het mogelijk om een afbeelding van je eigen systeem te laden of direct een foto te maken. Het algoritme zoekt dan naar vergelijkbare foto’s, het is mogelijk om tekst uit een afbeelding te halen en eventueel te vertalen. Dit wordt ook wel ‘reverse image search’ genoemd omdat je ditmaal zoekt naar informatie op basis van een afbeelding.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z