Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Wat is een header tag?

Header tag staat voor de code die aan een webpagina wordt gegeven om koppen en subkoppen aan te duiden. Hiervoor worden H-tags gebruikt waarbij de H1 tag voor de hoofdtitel staat, H2 voor subkoppen en zo verder in een hiërarchische volgorde. Wat is een header tag en hoe wordt deze code gebruikt voor zowel opmaak als SEO?

Definitie header tag

Het Nederlandse woord voor ‘header’ is ‘hoofding’ wat voor informatie staat die betrekking heeft op een bestand of deel van een document. Dit kan bijvoorbeeld het bestandsformaat aanduiden, de wijze van codering of de compressie kwaliteit. Op websites worden tekstfragmenten van elkaar onderscheiden door hier een header tag aan te geven. Als er bijvoorbeeld <h1> Dit is een titel </h1> staat, dan duidt dit een hoofdtitel aan. Als er H2 staat dan betreft het een subtitel en zo verder.

Header tag voor opmaak

Een webpagina bestaat uit content enerzijds en opmaak anderzijds. De wijze waarop de content wordt weergegeven zal met HTML code worden bepaald. Een bekende methode om de vormgeving te bepalen is het gebruik van Cascading Style Sheets ofwel CSS. In dit deel van de HTML code wordt aangegeven hoe de indeling van de pagina moet zijn in een specifieke browser op een apparaat. Met header tags kunnen koppen en subkoppen integraal worden geconfigureerd. Als de instellingen worden veranderd, dan zal dit worden toegepast op alle elementen die voorzien zijn van de bijbehorende header tag.

Header tag voor SEO

Webcrawlers indexeren webpagina’s om de ranking in de zoekresultaten te bepalen. Door gebruik te maken van header tags kunnen deze crawlers de pagina beter ‘lezen’ en context geven aan de inhoud. Als er geen meta titel aanwezig is dan wordt de H1 titel gebruikt. De betekenis van header tag is belangrijk voor SEO, met name het gebruik van zoektermen in H2 tags kan bevorderlijk zijn voor een optimale ranking in de zoekresultaten.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z