Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Header is een Engelse term die staat voor de kop of (sub)titel in een tekst zoals in een boek of digitaal document. Normaal gesproken wordt met headers verwezen naar een deel op de pagina die los staat van de rest van de tekst. Op webpagina’s kunnen headers koppen en subkoppen aanwezig zijn. Wat is een header en hoe gebruik je ze op webpagina’s?

Wat is een header?

Een boek bestaat uit pagina’s met begrensde afmetingen. Denk aan A4 als standaard maat. Een webpagina kent deze restrictie niet, het is mogelijk om de inhoud van een volledig boek op één pagina weer te geven. Dit betekent dat de wijze waarop documenten worden ingedeeld voor drukwerk en digitale publicaties sterk kan afwijken. Als een header wordt toegepast in een fysiek boek of naslagwerk dan zal het bedoeld zijn om de navigatie van het boekwerk te verduidelijken. Online worden header tags toegepast als titels en subtitels om een langere tekst op te delen in segmenten.

Headers tags

Online zijn er twee redenen om gebruik te maken van een header. Enerzijds om de tekst overzichtelijker te maken voor de lezer en anderzijds om de inhoud van de pagina beter leesbaar te maken voor zoekalgoritmen zoals Google deze gebruikt. Deze tags worden H-tags genoemd en lopen van H1 tot H6. Er kan slechts één H1 header tag worden gebruikt op een pagina, het aantal andere H-tags is in principe onbeperkt. De meeste subtitels zijn van het H2 type, H3 wordt ook regelmatig toegepast terwijl H4, H5 en H6 slechts voor specifieke teksten bruikbaar zijn.

Header als navigatie middel

Zowel voor drukwerk als digitale publicaties dienen headers om de vindbaarheid en leesbaarheid van een geschreven werk te verhogen. Als iemand zoekt naar een specifiek onderwerp of passage dan kunnen headers hierbij van dienst zijn. Online worden header tags tevens gebruikt bij zoekmachine optimalisatie ofwel SEO. Door de juiste keywords te gebruiken kan de ranking van een webpagina op zoekresultaten pagina’s geoptimaliseerd worden

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z