Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Herindexeren betekent in termen van SEO het opnieuw indexeren van een website voor de zoekmachine van Google. Webcrawlers zullen een website indexeren op basis van de content die op een domein te vinden is. Als de inhoud van een website verandert dan is het mogelijk om deze opnieuw te laten indexeren. Wat is herindexeren en waarom gebeurt dit niet automatisch?

Wat is herindexeren?

De letterlijke betekenis van herindexeren is het opnieuw indexeren van informatie. Indexeren is een ander woord voor registreren of vastleggen. Zoekmachines als die van Google werken op basis van een algoritme en crawlers. Deze crawlers, bots of spiders zoeken naar informatie op een website. Ze leggen daarbij diverse zaken vast zoals de tekst op een pagina, of er afbeeldingen en videoclips op de pagina staan etc. Als de inhoud of structuur van een website verandert dan wordt dit niet altijd direct opgemerkt door deze bots. Met herindexeren kan een webmaster een aanvraag indienen voor een nieuwe indexatie van de informatie.

Waarom indexeert Google niet automatisch?

De data die Google Search dagelijks moet verwerken is gigantisch. Er wordt een afweging gemaakt van domeinen die vaker of juist minder vaak opnieuw geïndexeerd worden. Een nieuwssite met veel bezoekers zal vaker bezocht worden door crawlers dan een niche blog met een beperkt aantal bezoekers. Als een website van structuur verandert of als er veel content wordt aangepast dan is het mogelijk dat koppelingen in de zoekresultaten niet meer overeenkomen met de huidige status van de website. Met herindexeren is het mogelijk om de Google database te vernieuwen.

Hoe kun je een website laten herindexeren?

Als een website ingrijpend is aangepast dan is het mogelijk om een verzoek tot herindexeren in te dienen via de Google Search Console account. Door hier een URL in te geven stel je het algoritme op de hoogte van wijzigingen. Er is een limiet gesteld aan het aantal aanvragen per account om overmatig gebruik te voorkomen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z