Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

HTTPS is een beter beveiligde vorm van HTTP. Vandaar ook de naam Hyper Text Tranfer Protocol Secure. Dit protocol maakt het mogelijk voor een webbrowser om te communiceren met een webclient. Om de veiligheid te verhogen wordt er gebruikt gemaakt van een versleutelde verbinding. Dit is met name van belang wanneer er gevoelige informatie wordt gedeeld zoals bankgegevens of persoonlijke informatie. Wat is HTTPS en wat is het verschil met HTTP?

Wat is HTTPS?

De letterlijke HTTPS betekenis is Hyper Text Transfer Protocol Secure. Dit protocol laat browsers en websites met elkaar communiceren. Er gaat een vraag vanuit de browser naar de website, en er zal een passend antwoord terugkomen. Omdat het voorheen relatief eenvoudig was om deze communicatiestroom af te vangen, is er een beter beveiligde standaard gekomen met een extra controle. Er moet hiervoor op de server een SSL certificaat aanwezig zijn, wanneer dit niet het geval is wordt de verbinding door de browser als onveilig aangemerkt.

Standaard voor alle websites

Hoewel een beveiligde verbinding met name voor websites waarop gevoelige informatie wordt gedeeld van belang is, behoort het tot de ‘best practices’ van een webdesigner om iedere website te voorzien van dit certificaat. Google Chrome was de eerste browser die pagina’s zonder SSL certificaat blokkeerde. Nu geven de meeste browsers aan wanneer een pagina niet beveiligd is, de pagina bekijken is doorgaans wel mogelijk. Het aanvragen van een SSL certificaat is eenvoudig en kan direct worden doorgevoerd door het webhostingbedrijf. Hoewel het geen garanties biedt voor de gebruiker geeft het wel een extra stukje zekerheid.

Verschil HTTPS en HTTP

Het verschil tussen HTTPS en HTTP is met name de extra beveiliging die de nieuwe standaard biedt. HTTPS stuurt data via poort 443 terwijl HTTP data via poort 80 stuurt. Bij de ‘S’ variant is een SSL certificaat nodig, deze controleert of de bron van de webpagina geverifieerd is. Dit wordt aangeduid in de adresbalk van de browser met een (groen) slotje.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z