Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Een internet service provider, of afgekort ISP, is een bedrijf of organisatie die diensten aanbiedt om het internet te gebruiken op diverse manieren. Naast commerciële bedrijven die ISP diensten aanbieden, kunnen dit ook non-profit organisaties zijn of private instellingen. Naast toegang tot het internet kunnen deze dienstverleners ook producten en diensten leveren zoals webhosting, domeinnaam registratie of andere services. Wat is een internet service provider en hoe maak je de juiste keuze als gebruiker of klant?

Wat is een internet service provider?

Het internet zoals we deze nu kennen komt voort uit ARPAnet, een netwerk van de Amerikaanse regering waarbij universiteiten en onderzoeksinstellingen met elkaar in contact werden gebracht. Aan het einde van de jaren tachtig was het systeem dusdanig doorontwikkeld dat het ook gebruikt kon worden voor commerciële toepassingen. In 1991 werden alle restricties verwijderd, kort na de introductie van het World Wide Web. De kwaliteit van een internet service provider kan bepaald worden op basis van criteria als:

  • Snelheid van download/upload.
  • Kosten van het aanbod.
  • Additionele diensten naast toegang tot internet.
  • Afhandeling van klachten en/of technische storingen.
  • Uptime/Downtime, de ratio tussen online en offline.

Niet voor iedere klant zullen dezelfde zaken van belang zijn.

De eerste ISP

The World was de eerste commerciële internet service provider ter wereld, met de eerste betalende klant in 1989. In die tijd was er doorgaans sprake van een dial-up verbinding via het telefoon netwerk. Via kabeltelevisie en telefoonkabels werden snellere verbindingen mogelijk gemaakt, waarmee de beheerders van deze netwerken zouden uitgroeien tot grote spelers in deze markt. Ze werden in veel gebieden zelfs monopolisten omdat ze geen concurrenten wilden toestaan op hun netwerk. Nu is het wel mogelijk om als internet service provider via een bestaand netwerk diensten aan te bieden.

Net Neutraliteit

Met name in de Verenigde Staten is er veel discussie geweest over Net Neutraliteit, waarbij de status van ISP’s met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting is bepaald. Ook internationaal gezien is de aansprakelijkheid van internet service providers bij het hosten van, of toegang geven tot illegale data een heikel onderwerp gebleken.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z