Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Joomla is een gratis te gebruiken content management systeem dat is vrijgegeven onder een Open Source Licentie. De naam wordt ook wel geschreven als Joomla! Of afgekort tot J! met een uitroepteken. Het systeem is geschreven in PHP en maakt gebruik van object georiënteerde methoden. Naast het basis systeem zijn er duizenden extensies beschikbaar om de functionaliteit verder uit te breiden. Wat is Joomla en hoe werkt dit systeem?

Wat is Joomla?

Na WordPress en Shopify is Joomla waarschijnlijk het meest gebruikte Content Management Systeem. Toch is het bij lange na niet zo bekend als de grootste twee systemen én kleinere platformen zoals Square en Magento. Joomla! komt voort uit Mambo, dat door Miro beschermd werd met een geregistreerd handelsmerk. Een aantal ontwikkelaars waren het niet eens met de nieuwe koers van het Open Source systeem en besloten onder de naam Joomla verder te gaan.

Versie 1.5 was populair maar kreeg ook kritiek te verduren vanwege de rigide structuur. Het oorspronkelijke ontwikkel team zou worden vervangen met een grotere focus op de gemeenschap. In de jaren die zouden volgen kwamen er naast nieuwe versies ook steeds nieuwe conflicten bovendrijven binnen het team. De internationale conventies moesten in 2020 worden afgeblazen vanwege de Corona pandemie. Op dit moment is 4.0 de meeste recente versie met 4.1 gepland voor februari 2022.

Hoe werkt Joomla?

Zoals met andere content management systemen het geval is werkt ook Joomla op basis van een front-end en een back-end die los van elkaar functioneren. Er zijn dan ook twee soorten templates om websites te bouwen. Deze templates kunnen als extensies worden geïnstalleerd. Door de broncode aan te passen of het CSS te herschrijven kunnen bestaande templates aangepast worden.

Het betreft een Open Source project dat ontwikkeld wordt door een groep vrijwilligers, het systeem is vrijgegeven onder de GNU licentie. Dit betekent dat er geen officiële ondersteuning mogelijk is. Derde partijen kunnen deze ondersteuning wel bieden.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z