Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een link farm is een groep websites die hyperlinks naar elkaar legt met als doel de vindbaarheid in zoekmachines te verbeteren. Omdat backlinks van belang zijn voor het zoekalgoritme zijn er diensten en geautomatiseerde programma’s met als doel zoveel mogelijk koppelingen te maken zonder gedetecteerd te worden als link spam. Wat is link farm en behoort het tot Black Hat SEO methoden?

Definitie link farm

Letterlijk betekent link farm een boerderij van koppelingen. Er worden links ‘gekweekt’ ofwel gelegd naar diverse websites die deel uitmaken van een collectief. Hoewel het doel kan zijn de navigatie tussen websites eenvoudiger te maken is het primaire doel doorgaans misleiding van het zoekalgoritme om webpagina’s en websites beter te laten scoren in zoekmachines.

Link farm en link exchange

De definitie van link farm is niet hetzelfde als een link exchange of link ruil. In beide gevallen worden er koppelingen gelegd maar bij een link exchange is er sprake van een A-B en B-A koppeling. Bij een link farm kan website A verwijzen naar B, B verwijst naar C en C verwijst naar A. Op die wijze weet het zoekalgoritme niet dat er een samenwerking bestaat tussen deze websites. De wijze waarop koppelingen worden gelegd kan erg complex worden naarmate het aantal websites binnen de groep toeneemt. In praktijk zal er een geautomatiseerd systeem zijn om deze links te coördineren.

Is link farm Black Hat SEO?

Het concept link farm behoort tot de Black Hat SEO methoden. Dit zijn optimalisatie technieken die niet toegestaan zijn volgens de richtlijnen van Google. Ze zijn bewust gecreëerd om het zoekalgoritme te misleiden. Het uitgangspunt is dat iedere backlink verdiend moet zijn en niet het resultaat is van een geplande uitwisseling van koppelingen. Als het zoekalgoritme dit soort koppelingen detecteert dan kan dit negatieve consequenties hebben voor de ranking in de zoekresultaten. Het is zelfs mogelijk dat de pagina’s volledig verwijderd worden uit de zoekmachine database.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z