Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Linkjuice is de waarde die bronpagina’s doorgeven aan bestemmingspagina’s. Deze waarde heeft een effect op de rangorde van de bestemming in zoekmachines als Google. Er zijn verschillende factoren die de waarde bepalen. Tegenwoordig wordt deze term link equity genoemd. Wat is linkjuice en wat doen zoekmachines met deze waarde?

Wat is linkjuice?

Een link is een koppeling, juice staat letterlijk voor ‘sap’. De definitie van linkjuice is dus letterlijk de ‘sap’ die een link bezit. Juice is ook een woord voor autoriteit en invloed en daar gaat het om bij linkjuice. Een webpagina wordt niet alleen op eigen kracht beoordeeld. Het aantal webpagina’s op externe domeinen dat linkt naar de pagina is van belang evenals de kwaliteit van de bron pagina’s waar deze koppelingen te vinden zijn. Enkele factoren om de linkjuice te bepalen zijn:

  • Of de bron site autoriteit heeft
  • Of de koppeling relevant is voor het onderwerp
  • Of de link een nofollow tag heeft (dan wordt linkjuice niet overgedragen)
  • Of de koppeling open staat voor webcrawlers
  • Of de link prominent op de pagina staat

En nog een aantal andere factoren. Waar voorheen vaak de focus lag op kwantiteit is de kwaliteit van de bron toegenomen bij de ranking van zoekresultaten.

Invloed is overdraagbaar

Een koppeling is meer dan een navigatiemiddel, het is tevens een referentie. Als je tijdens een sollicitatiegesprek bent doorverwezen door een invloedrijke directeur van een groot bedrijf heeft dit meer invloed dan een doorverwijzing van iemand in de supermarkt die je op de hoogte heeft gesteld van de vacature in de krant. Het is dus niet alleen van belang hoe vaak je gelinkt wordt maar ook de autoriteit van de bron.

Van linkjuice naar link equity

De nieuwe term voor link juice is link equity, de betekenis is gelijk gebleven. Het is lastig te bepalen wat de invloed is van de bronsite voor de positie in de zoekresultaten. De methode van PageRank Sculpting waarbij nofollow links strategisch worden ingezet voor het zoekalgoritme wordt nauwelijks meer toegepast.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z