Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een mailclient is software om e-mails te ontvangen, versturen, lezen en op te stellen. Dit kan een lokale applicatie zijn, webapplicaties kunnen ook gebruikt worden als web e-mail client. De term wordt ook wel gebruikt om hardware en software met als primaire doel e-mail verkeer te verwerken aan te duiden. Wat is een mailclient en wat is het verschil tussen de POP en IMAP protocollen?

Wat is mailclient?

Een aanzienlijk deel van het internetverkeer bestaat uit het verzenden en ontvangen van mail. Met een mailclient is het mogelijk om mails te beheren, op te stellen en te beheren. Zo kunnen gerelateerde mails in submappen worden geplaatst, afhankelijk van de software zijn er verschillende opties mogelijk. Vroeger moest de gebruiker zelf alle inkomende berichten verwerken, nu worden SPAM-filters gebruikt om ongewenste mails direct te verwijderen. Naast een (omgekeerd) chronologische volgorde is het ook mogelijk om te sorteren op belangrijke e-mails. In een mailprogramma is het doorgaans mogelijk om meerdere accounts te beheren. Web apps kunnen ook als e-mail client fungeren.

Verschil tussen POP en IMAP

Bij POP (Post Office Protocol) kunnen e-mails per stuk van de server gedownload worden. Nadat de informatie lokaal is opgeslagen kan het originele bericht van de server worden verwijderd. Het is mogelijk om het bericht op de server te laten staan, maar functionaliteit zoals markeren als gelezen is niet mogelijk via het POP protocol. Bij gebruik van meerdere apparaten ligt het gebruik van IMAP (Internet Message Access Protocol) meer voor de hand, de berichten kunnen op de server blijven staan. Dit maakt het eenvoudiger om e-mails vanuit meerdere locaties en apparaten te beheren, met meerdere gebruikers.

Opstellen en verzenden

Naast berichten lezen is het opstellen en verzenden van mails uiteraard ook van belang. Daarbij is er doorgaans een keuze tussen platte tekst of een HTML indeling. De mail kan verzonden worden naar één of meerdere ontvangers. Er zijn drie opties; Aan, CC (een kopie naar een andere ontvanger) of BCC (een kopie naar een ontvanger die niet zichtbaar is voor de rest).

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z