Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Wat is marktaandeel?

Marktaandeel is het percentage van de totale som aan opbrengsten of verkopen binnen de sector waarin een bedrijf actief is. De onderneming die het grootste aandeel heeft binnen een sector is de marktleider. Wat is een marktaandeel en welke mogelijke negatieve gevolgen kleven er aan marktleider zijn?

Definitie marktaandeel

Als er binnen een specifieke sector 100.000 eenheden worden verkocht en één fabrikant is goed voor 25.000 eenheden, dan heeft deze fabrikant een marktaandeel van 25% ofwel een kwart van het totaal. Hoe een sector of onderdeel hiervan bepaald wordt kan verschillen. Zo is Apple de marktleider in smartwatches terwijl Swatch de marktleider is in horloges. Een smartwatch is een subcategorie binnen de groep horloges. Als je een artikel met een rits koopt is er een grote kans dat de rits afkomstig is van YKK. Dit is namelijk veruit de grootste fabrikant van ritsen met een marktaandeel van 40%

Waarom is marktaandeel belangrijk

Een bedrijf hoeft niet de grootste te zijn om succes te boeken. Sterker nog, er zijn veel kleine bedrijven met een minimaal marktaandeel die meer winst boeken dan grote organisaties die hoger scoren. Deze kleine onderneming loopt wel meer risico en kan bijvoorbeeld niet rekenen op een beursnotering. Een organisatie met ambitie om te groeien kan op basis van marktaandeel bepalen hoe succesvol de onderneming zich ontwikkelt. Door marktsegmentatie toe te passen zoals een onderverdeling per land kunnen marketing inspanningen strategisch ingezet worden.

Kan een bedrijf te veel marktaandeel bezitten?

De periode 1997 tot 2001 wordt ook wel “de browser oorlog” genoemd. In deze periode ging Microsoft de strijd aan met Netscape om het grootste marktaandeel in de browser sector te verwerven. Het succes was zo groot dat Microsoft voor de rechtbank werd gedaagd wegens monopolisering van de browser markt. Internet Explorer werd standaard geïnstalleerd op Windows, het meest gebruikte besturingssysteem. Momenteel heeft Google het grootste marktaandeel in de browser markt met Chrome.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z