Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Off-page optimalisatie staat voor SEO die niet direct op de website plaatsvindt. Denk hierbij aan koppelingen van andere websites naar de website die geoptimaliseerd wordt. Naast relevantie, vertrouwen en autoriteit behoort deze vorm van optimalisatie tot de voornaamste criteria om een website hoger te laten scoren in zoekmachines. Wat is off-page optimalisatie en hoe werkt dit in de praktijk?

Definitie off-page optimalisatie

Bij SEO is het de bedoeling dat een website of webpagina beter vindbaar wordt in zoekmachines op basis van organische zoekresultaten. Het Google zoekalgoritme bevat ongeveer 200 criteria om de ranking te bepalen. Door een website te optimaliseren kan de vindbaarheid aanzienlijk verhoogd worden, dit wordt on-page optimalisatie genoemd. Wat is dan off-page optimalisatie? Dit zijn alle inspanningen die uitgevoerd worden om de vindbaarheid van een website te verhogen buiten het eigen domein. Er wordt dus gebruikt gemaakt van externe factoren die van invloed zijn op de bestemming.

Hoe werkt off-page optimalisatie?

De meest bekende vorm van off-page optimalisatie is het gebruik van backlinks. Als een website linkt naar een webpagina op een ander domein dan geeft dit aan dat er een zekere relevantie aan deze pagina gekoppeld is. Een externe website zal niet verwijzen naar een pagina zonder reden. Als veel externe websites linken naar een specifieke URL dat is dit een indicatie voor het zoekalgoritme dat deze bestemmingspagina een kwalitatieve waarde vertegenwoordigt.

Misbruik van off-page optimalisatie

Het inzetten van optimalisaties via andere websites kan misbruikt worden. Zaken als betalen voor koppelingen of het inzetten van link farms zijn Black Hat SEO methoden die de reputatie van de website schade kunnen toebrengen. SEO experts vinden steeds nieuwe beperkingen in het zoekalgoritme die vervolgens aangepast worden. Dit kan leiden tot een lagere ranking of zelfs een volledige verwijdering uit de database. De richtlijnen voor off-page optimalisatie zijn streng en worden steeds strenger. Het is daarom van belang om niet zomaar de grenzen op te zoeken van wat op dit moment toegestaan is.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z