Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Pixels Per Inch of afgekort PPI staat voor het aantal beeldpunten dat wordt weergegeven op de oppervlakte van één inch. Dit is een term die gebruikt wordt om de scherpte van digitale beeldschermen te beschrijven. Een hogere PPI betekent een hogere scherpte, omdat de afzonderlijke Pixels kleiner zullen zijn. Toch is dit niet de enige factor die meetelt bij de keuze van een beeldscherm. Wat is Pixels Per Inch en hoe verschilt dit met DPI?

Wat is Pixels Per Inch?

Een beeldscherm heeft een groot aantal beeldpunten waarbij iedere punt een andere kleur kan aannemen. Op een monochroom scherm is dit zwart of wit (of een andere kleurcombinatie), op een kleurenscherm kunnen dit miljoenen kleuren zijn. Door meer Pixels op hetzelfde oppervlak te plaatsen zal de scherpte hoger worden. De term Pixels Per Inch geeft aan hoeveel afzonderlijke punten zich op een as van één centimeter bevinden. Bij vierkante Pixels zal de resolutie gelijk zijn in beide richtingen. De Pixels Per Inch (PPI) betekenis lijkt veel op die van Dots Per Inch (DPI), met als voornaamste verschil dat PPI van toepassing is op beeldschermen terwijl DPI wordt gebruikt voor printwerk. 300 PPI wordt als standaard genomen voor kwalitatief goed drukwerk.

Andere benamingen voor PPI

De Pixels Per Inch bekentenis zegt veel mensen niet zoveel, bij de keuze van een telefoon worden deze resoluties genoemd. Maar vergelijken blijft een pittige rekensom voor velen. Apple is een merk dat liever niet teveel technische specificaties noemt, daarom kwamen ze met het “Retina Display” concept. Dit is een term voor beeldschermen die op een normale leesafstand zo scherp zijn dat de afzonderlijke beeldpunten niet langer zichtbaar zijn. Deze standaard werd als eerste doorgevoerd op iPhones en iPads, en pas later voor desktop monitoren. Dit is een logische keuze omdat mobiele schermen doorgaans op een kortere afstand van de gebruiker gepositioneerd worden. Volgens Steve Jobs zou een Retina scherm een resolutie van 300 PPI moeten bezitten op een afstand van 10 tot 12 inches van het oog.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z