Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Script is een term met meerdere betekenissen. Het wordt vaak gebruikt in software ontwikkeling waarbij het staat voor een bestand dat een aantal taken kan uitvoeren. Er zijn meerdere scripting talen om Scripts samen te stellen met een uiteenlopend aantal toepassingen en functies. Wat is een Script en hoe kan dit gebruikt worden om functionaliteit toe te voegen aan applicaties of websites?

Wat is een Script?

De betekenis van Script kan op vele manieren uitgelegd worden. Voor films staat het voor draaiboek, waarin naast dialogen ook beschrijvingen van situaties opgenomen worden inclusief specifieke aanwijzingen die van belang zijn voor de productie van de film. Ook in de wereld van programmeren wordt veel gebruikt gemaakt van Scripting. Het is een set aan instructies om taken achtereenvolgens uit te voeren. Deze code kan variëren van zeer eenvoudige instructies tot aan zeer complexe handelingen. Daarmee valt het onder software ontwikkeling. Er zijn verschillende soorten Scripting talen die uiteenlopende functies vervullen. Zo kunnen ze gebruikt worden om verschillende systemen aan elkaar te koppelen, maar ook om zichtbare elementen te manipuleren. Een overeenkomst tussen de diverse talen is het gebruiksgemak voor een ontwikkelaar. Het is relatief eenvoudig om een taal op te pikken en Scripts te schrijven.

Voorbeelden van Scripting talen zijn:

  • ColdFusion
  • JScript
  • Luna
  • PHP
  • Python

Ketens van events

IFTTT is een zeer eenvoudig voorbeeld van Scripting waar geen programmeerkennis voor nodig is. Laten we daarom deze applicatie als voorbeeld nemen. De afkorting staat voor If This Then That wat letterlijk ‘Als Dit Dan Dat’ betekent. Door een keten van acties achter elkaar te plaatsen kan een Script worden gemaakt die het systeem kan uitvoeren. Zo kan de camera van een iPhone bestanden opslaan in de Camera Roll van Apple, en automatisch een online backup maken in Dropbox in plaats van de standaard Apple opslag. Het kan ook gebruikt worden om apparaten met elkaar te laten communiceren. Als DIT gebeurt, dan moet DAT gebeuren. Dit is in basis het fundament van Scripts schrijven.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z