Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

De User Interface of in het Nederlands Gebruikersomgeving is het voor de gebruiker bedienbare deel van een interactief toestel of applicatie. De ontwerpers richten een omgeving in die zowel aantrekkelijk is om naar te kijken als functioneel is om te gebruiken. Wat is een User Interface en hoe werkt UI design?

Wat is een User Interface?

Alle interactieve producten en diensten hebben een User Interface nodig om gebruikt te worden. De wijze waarop deze omgeving ingericht wordt is gekoppeld aan de hardware en de toepassing. Zo wordt op een PC doorgaans gebruik gemaakt van een computermuis, op smartphones en tablets worden soortgelijke interacties uitgevoerd met vingerbediening. Zo kan de bediening van een soortgelijke applicatie compleet anders werken. Denk aan inzoomen of uitzoomen op een kaart. Met een muis zijn hier verschillende opties voor zoals de muis bewegen of aan een scrollwiel draaien, op een touchscreen kunnen twee vingers worden samengeknepen of juist uit elkaar worden bewogen (pinch).

Hoe werkt User Interface design?

Als eerste wordt bepaald welke functionaliteit de toepassing heeft. Een interactieve televisie box moet bijvoorbeeld aan andere eisen voldoen dan een horloge. Omdat steeds meer apparaten en diensten gebruik maken van computer- en internet technologie zijn er aan aantal standaard frameworks beschikbaar om applicaties op te bouwen. Vanwege de vrij te gebruiken licentie wordt Android van Google tegenwoordig voor veel gebruikersomgevingen gebruikt. Zelfs door directe concurrenten zoals Samsung op smartphones of Amazon voor de User Interface van de Firestick.

Alternatieve vormen van UI design

Hoewel de focus bij User Interface ontwerp ligt op een visuele weergave, zijn er ook andere mogelijkheden. Denk aan interactie voor mensen met een visuele beperking, of spraakbediening. Met name die laatste optie neemt in populariteit toe dankzij smart speakers en spraakassistenten waaronder Siri en Alexa. Navigatie en het uitvoeren van interacties moeten op een andere wijze ontworpen worden dan met visuele media het geval is.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z