Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een server log is een bestand waarin evenementen of berichten in computersystemen of software worden vastgelegd. Dit kan betrekking hebben op processen binnen een besturingssysteem of communicatie tussen gebruikers. Data wordt automatisch opgeslagen en kan later worden ingezien. Wat is een server log en welke informatie wordt vastgelegd in deze bestanden?

Wat is een server log?

Een log of logboek is een document waarin evenementen worden vastgelegd. In de definitie van server log gaat het om de events die plaatsvinden binnen een server systeem. Er kunnen diverse redenen zijn om een logboek aan te leggen waaronder:

  • Evenementen vastleggen die later worden gebruikt om problemen op te sporen. Met name in complexe systemen is het van belang om data vast te leggen voor analyse doeleinden.
  • Database systemen houden transacties bij en zorgen ervoor dat data niet verloren gaat bij uitval of fouten in het proces. Door evenementen en transacties vast te leggen kunnen fouten in het proces worden voorkomen of opgespoord.
  • In berichten apps of fora kunnen naast berichten ook wijzigingen in persoonlijke informatie of status worden geregistreerd. Zo wordt er een historie van activiteit aangelegd.

Een server log wordt automatisch bijgehouden, de activiteiten op de server worden geregistreerd. De W3C heeft het Common Log Format ontwikkeld om web server log bestanden aan te leggen, er zijn ook andere standaard formaten mogelijk. Standaard data die wordt geregistreerd is het IP adres van de client, de datum en tijd, de hoeveelheid data die opgevraagd is en de specifieke pagina’s die zijn geladen. Afhankelijk van de toepassing kunnen er meerdere logs worden samengesteld die relevante informatie opslaan.

Waar staat de server log?

Standaard internetgebruikers zullen geen toegang hebben tot deze bestanden, ze worden opgeslagen op de server voor gebruik door de webmaster of een data analyse bedrijf. Naast technische informatie kan de informatie in een server log gebruikt worden voor andere toepassingen zoals marketing en analyse.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z