Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

URL is een afkorting die staat voor Uniform Resource Locator. Hoewel het een specifieke vorm van een URI (Uniform Resource Identifier) betreft worden deze twee termen vaak door elkaar gebruikt. In principe gaat het om een webadres waar een webpagina op te vinden is. Wat betekent URL en wat is het verschil tussen http en https?

Wat is een URL?

Tim Berners-Lee is de grondlegger van het World Wide Web en definieerde ook de Uniform Resource Locators standaard die beschreven staat in RFC 1738. Hij werkte samen met de URI groep binnen de Internet Engineering Task Force (IETF). Domeinnamen bestonden al sinds 1985, een URI bestand heeft de syntax:

schema : // autoriteit pad ? vraag # fragment

Een voorbeeld van een URL is https://www.doublesmart.nl. Berners-Lee zou laten aangeven dat hij de syntax achteraf te ingewikkeld vond en hij had liever geen gebruik gemaakt van voorwaartse slashes.

Internationaal gebruik van URL’s

Een URL kan wereldwijd worden gebruikt maar verschillende talen kunnen afwijkende karakters gebruiken. Een Internationalized Resource Identifier (IRI) is een type URL dat bestaat uit Unicode karakters. IRI’s worden ondersteund door alle huidige browsers. Een webadres met karakters die buiten de standaard vallen worden automatisch geconverteerd tot een internationaal adres. Door xn— toe te voegen aan de URL wordt aangegeven dat het een geconverteerd webadres betreft.

HTTP en HTTPS

De term URL is bij het grote publiek niet zo bekend als webadres. Het voorvoegsel www is wel algemeen bekend al zijn er websites die hier geen gebruik van maken. Browsers vullen dit deel doorgaans zelf aan. Ook HTTP en HTTPS zijn delen van de URL die bij lang niet iedereen bekend zijn. De syntax met dubbele punt en voorwaartse slashes is dan ook niet echt gebruiksvriendelijk. De overstap van HTTP naar het beter beveiligde HTTPS is nog steeds niet door alle websites gemaakt. Hierdoor is het mogelijk dat verouderde pagina’s vanwege veiligheidsoverwegingen niet worden geladen door de browser.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z