Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Lightbox staat letterlijk voor een doorzichtig oppervlak dat van de achterzijde verlicht wordt. In webdesign is het een term die wordt gebruikt voor een pop up venster dat de rest van het scherm donker maakt. Het was oorspronkelijk een JavaScript library, deze term is ondertussen in algemeen gebruik voor overlays in webdesign. Wat is een Lightbox en waar wordt deze weergave voor gebruikt?

 

Wat is een Lightbox?

Lokesh Dhakar ontwikkelde de oorspronkelijke Lightbox JavaScript library. Pop ups bestonden al langere tijd, het voornaamste verschil was dat de achtergrond van het venster donker wordt. Zo valt het pop up scherm meer op terwijl de rest van het scherm niet langer (duidelijk) leesbaar is. In eerste instantie werd er gebruikt gemaakt van twee JavaScript libraries, later zou de plugin herschreven worden voor jQuery. Omdat Lightbox onder een Open Source licentie is vrijgegeven is de code veelvuldig aangepast wat resulteerde in nieuwe versies waaronder Colorbox, Magnific Popup en Thickbox.

 

Browser zonder JavaScript

Hoewel voor weergave van Lightbox JavaScript functionaliteit actief moet zijn in de browser blijft content zichtbaar wanneer dit niet het geval is. De pop up zal in dit geval als individuele pagina worden geladen. Het effect van een overlay met transparantie komt dan te vervallen maar de content in het frame blijft zichtbaar.

 

Waarom Lightbox gebruiken?

De term Lightbox wordt ook wel gebruikt voor meer algemene pop ups die in beeld verschijnen. De achterliggende content wordt niet altijd donker gemaakt, het venster zal wel een deel van de pagina bedekken. Zo kan een boodschap duidelijk in beeld worden gebracht. Als de content niet relevant is dan kunnen deze vensters als storend worden ervaren. Het is daarom van belang dat de boodschap informatief moet zijn of een goed aanbod moeten bevatten. Anders kan gebruik van een Lightbox juist averechts werken. Sinds de wet AVG wordt Lightbox in toenemende mate gebruikt om bezoekers in te laten schrijven op een nieuwsbrief of mailing.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z