Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

URL is de afkorting voor Uniform Resource Locator. De meeste mensen zullen meer bekend zijn met de term webadres. Het betreft een uniek adres dat de locatie van een website aangeeft. Naast HTTP worden ze ook gebruikt voor FTP, mailto en andere toepassingen. Wat is URL en waarom staan er zoveel slashes in een webadres?

 

Wat is URL?

Zonder Tim Berners-Lee zou het internet zoals we dit nu kennen niet bestaan. Hij legde de basis voor het World Wide Web en daarmee ook de standaard voor URL’s. Hij werkte hiervoor samen met de Internet Engineering Task Force. Feitelijk gezien is de URL een type URI wat staat voor Uniform Resource Identifier. Het formaat is gebaseerd op een reeds bestaande standaard uit 1985 om domeinnamen te definiëren. Daarbij werden er forward slashes gebruikt om bestandsnamen van mappen te scheiden. Uit die tijd stamt ook de dubbele forward slash ‘//‘.

 

Syntax van URL’s

Berners-Lee zou laten erkennen dat de syntax voor Uniform Resource Locators niet erg logisch was. Hij was van mening dat slashes beter waren geweest dan de punten zoals die nu worden gebruikt. Daarnaast vond hij dat de dubbele slash overbodig was. Moderne browsers zullen webadressen waarbij http:// en www. niet worden ingevoerd toch gewoon laden. Het is overigens mogelijk dat een URL geen www. bevat maar wel http://.

 

Naast de bekende http zijn er ook andere prefixes zoals https, ftp, mailto, file, data en irc. Een webadres wordt in de meeste gevallen geschreven met undercase letters, een URL is echter wel hoofdlettergevoelig na de slash achter de domeinnaam. Spaties zijn niet mogelijk, hiervoor in de plaats kunnen underscores ‘_’ gebruikt worden.

 

URL spoofing

Hackers ontdekten dat het relatief eenvoudig was om een aanvraag vanuit de client te onderscheppen en de bezoeker naar een andere pagina om te leiden. Dit wordt URL spoofing genoemd. Met https:// kwam er een nieuwe standaard die een betere beveiliging biedt op basis van een unieke sleutel. Om websites te verifiëren wordt gebruik gemaakt van SSL of TLS.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z