Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

Een webwinkel of webshop is een winkel die via een webbrowser te bezoeken valt. Er kunnen artikelen worden gekozen door de winkelende bezoeker die vervolgens afgerekend worden via een betaalsysteem. Het is mogelijk dat de functionaliteit en invulling van de online winkel gekoppeld wordt aan de dienstverlening van een fysieke winkel. Wat is een webwinkel en hoe kun je hier mee aan de slag gaan?

Wat is een webwinkel?

Het concept van online verkoop is ouder dan vaak gedacht wordt. Zo werd het verwerken van financiële transacties via een decentraal netwerk al in de jaren zestig van de twintigste eeuw ontwikkeld door IBM. Zo was er bijvoorbeeld een vliegticket reservering systeem genaamd SABRE. De huidige vorm van webwinkels stam uit de jaren negentig, een album van artiest Sting behoort tot de eerste producten die via internet verkocht zou worden.

Populaire webshops

Amazon.com was in 1994 één van de eerste online winkels. In het begin was het puur een online boekwinkel, later zouden er ook andere artikelen verkocht worden. In 2015 zou nog slechts een vijfde van de omzet voorkomen uit diverse media zoals boeken, muziek en films. In Nederland zou met name Bol.com populair worden, mede door het feit dat Amazon pas in 2020 een breed assortiment artikelen in Nederland aanbood. Coolblue is een bijvoorbeeld van een succesvolle webwinkel die ook fysieke filialen heeft.

Hoe start ik een webwinkel?

Zelf een webshop inrichten hoeft niet ingewikkeld te zijn, er zijn diverse online pakketten voor verkrijgbaar. De software wordt meestal als een SaaS (Software as a Service) model aangeboden, Shopify en Mijn Webwinkel zijn twee voorbeelden hiervan. Het is ook mogelijk om met een plugin als WooCommerce van een WordPress website een webshop te maken. Naast het aanbieden van artikelen moet er ook veel aandacht worden geschonken aan veilig betalen en het logistieke proces. Dit geldt zowel voor fysieke als digitale producten. In Europa gelden er specifieke regels voor kopen op afstand zoals een wettelijk zichttermijn.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z