Maatwerk website of template website: wat sluit aan op jouw wensen?

Datum: 25 juli 2019, Auteur: Michael Parry, Categorie: Webdesign Webdevelopment

Een website is de entree van je organisatie en het is daarom erg belangrijk dat je website past bij je merk en goed werkt. Wanneer een consument via Google op jouw website terechtkomt, is dat zijn eerste indruk van jouw bedrijf. Die indruk moet goed zijn, anders klikt de bezoeker net zo snel weer weg en realiseer je geen conversies. Grofweg kun je kiezen tussen een maatwerk website of een template website. Kies je voor een standaard design, of ga je voor een maatwerk oplossing? Welk soort website past bij jouw wensen? Daarover lees je meer in deze blog.

Wat is een template website?

Een template website wordt gemaakt met een standaard sjabloon. Er is een ruime keuze aan templates via platforms zoals ThemeForest en TemplateMonster. Hierdoor is de kans klein dat een andere ondernemer uit dezelfde branche dat template ook gebruikt. Om te voorkomen dat dit gebeurt, is het verstandig om te  kijken hoe de websites van je concurrenten eruitzien.

Voordelen van een template website

Een template website heeft een groot voordeel, namelijk de relatief lage kosten voor ontwikkeling. Dit maakt dat veel startende ondernemers kiezen voor een template website: zij willen een website die er goed uitziet en die aan hun wensen voldoet, maar willen hier in dit stadium niet al te veel aan uitgeven.

Nadelen van een template website

Naast dit voordeel heeft een template website ook enkele nadelen ten opzichte van een maatwerk website. Een template website:

 • heeft gelimiteerde opties;
 • heeft geen uniek design;
 • zorgt dat je afhankelijk bent van een externe ontwikkelaar.

Wanneer je een grotere, professionele organisatie bent, is een template website vaak niet voldoende omdat de opties gelimiteerd zijn. Dit is niet op elk vlak het geval: je kunt op het gebied van pagina lay-out bijvoorbeeld wel veel verschillende kanten op met een template website, maar als je specifieke functionaliteiten zoekt, zit je vast aan de functionaliteiten van het thema dat je hebt gekozen.

Wil je bepaalde functionaliteiten inbouwen, dan raden wij je aan te kiezen voor een maatwerk website. Als je specifieke functionaliteiten wilt laten inbouwen in een template website, kost dit namelijk relatief veel tijd als je het vergelijkt met een gelijkwaardige implementatie bij een maatwerk website. Het prijsvoordeel dat je hebt door voor een template website te kiezen, ben je dan al kwijt.

De afhankelijkheid van een externe ontwikkelaar hoeft in principe geen probleem te zijn: zolang de ontwikkelaar het template onderhoudt, heb je nergens last van. Echter, op het moment dat deze ontwikkelaar het template niet meer onderhoudt, heeft je website een houdbaarheidsdatum, omdat benodigde updates niet meer worden uitgevoerd.

Hoe zit een maatwerk website in elkaar?

Een maatwerk website is een heel ander verhaal dan een template website. Maatwerk betekent dat de gehele website van a tot z door een designer wordt ontworpen en een developer wordt gemaakt. Daardoor baseer je alles op jouw wensen en zijn er veel meer mogelijkheden.

Wij raden bedrijven met specifieke eisen op het gebied van functionaliteiten of gekoppelde systemen altijd bij voorbaat een maatwerk website aan. Op deze manier kan de website van het begin af aan aangepast worden op het eisenpakket, wat in de praktijk veel gemakkelijker is dan het aanpassen van een template website aan deze eisen.

Voordelen van een maatwerk website

Bij een maatwerk website heb je allereerst veel meer invloed op het ontwikkelproces en op de werking van je website. Dat komt doordat jij zelf het volledige webdesign kunt bepalen. Op die manier maak je veel indruk met je website en krijg je de mogelijkheid om eruit te springen. Aangezien elke onderneming anno 2019 een website heeft, is een website die indruk maakt geen overbodige luxe. Je krijgt de kans om in de huid van je doelgroep te kruipen en daarop je website te optimaliseren.

Naast deze voordelen heeft een maatwerk website nog meer voordelen:

 • je kunt specifieke toepassingen en koppelingen implementeren;
 • je kunt je compleet eigen branding toepassen op de website;
 • je hebt alleen de opties op je website die je nodig hebt, wat je website gemakkelijker te beheren maakt;
 • een maatwerk website kan voor meer conversie zorgen door een conversiegericht ontwerp.

Als voorbeeld van een specifieke koppeling waarmee wij te maken hebben gehad bij een maatwerk website, noemen wij enkele makelaarswebsites. Deze websites moesten te koppelen zijn aan specifieke CRM-pakketten voor de vastgoedbranche, zoals Realworks of Superoffice. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog over een maatwerk website met Realworks koppeling.

Door je eigen branding mee te geven aan je website, maak je de website herkenbaar en sluit deze optimaal aan bij het bedrijf en de missie en visie. Wij maken ons er hard voor elke website te maken volgens ónze missie: maximale merkbeveleving en online presence door branding en conversiegerichte websites.

Nadelen van een maatwerk website

Een maatwerk website biedt je eigenlijk een wit canvas dat je, in samenwerking met de ontwikkelaar, kunt invullen. Dit biedt vele voordelen, maar een nadeel heeft een maatwerk website ook: een maatwerk website brengt hogere kosten voor webdevelopment met zich mee dan een template website.

Dit nadeel is echter weg te strepen tegen de bijbehorende voordelen: de hogere opstartkosten leiden tot een conversiegerichtere website en dus tot meer conversies. Een maatwerk website moet je daarom als investering zien. Wij werken vanuit het principe dat je de investering die je doet door ons je maatwerk website te laten ontwikkelen, later terugverdient met een hoge conversieratio door diezelfde website. Onze specialisten zetten hun expertise voor je in om niet alleen een mooie, maar ook een goed converterende maatwerk website neer te zetten.

Welke website past bij jouw onderneming?

Of de keuze voor een maatwerk website of voor een template website voor jou verstandiger is, ligt er maar net aan wat de wensen en eisen voor je website zijn.

Zoek je een website die indruk maakt, die koppelbaar is aan specifieke systemen die jij dagelijks gebruikt en die gemakkelijk te onderhouden is? Dan kies je voor een maatwerk website.

Wil je een goede website laten ontwikkelen voor een gunstige prijs? Dan kies je voor een template website.

Samenwerken met een webdeveloper

Wanneer je ervoor kiest een webdeveloper in te schakelen, kun je terecht bij een WordPress specialist. Die gaat met je aan de slag om de nieuwe website volledig naar je wensen te maken. De WordPress specialist kan je, dankzij zijn ervaring, goed adviseren over een website die past bij jouw bedrijf en branche.

Na de bespreking van al je wensen gaat de designer aan de slag. Vervolgens stuurt hij de eerste opzet naar jou en kun je feedback geven. Op deze manier heb je volledige invloed op het uiterlijk en de kenmerken van de website.

Samengevat verloopt een samenwerking met een designer en webdeveloper dus als volgt:

 1. Tijdens een meeting bespreek je met de website specialisten al je wensen en de mogelijkheden;
 2. De designer maakt een eerste mock-up van je maatwerk website;
 3. Je geeft feedback op de eerste versie en de designer gaat weer aan de slag;
 4. Zodra je groen licht geeft, gaat de developer het design realiseren;
 5. Na livegang onderhoudt de developer je website.

Onderhoud en optimalisatie

Bij webdesign bureau DoubleWeb kun je niet alleen terecht om een maatwerk website of template te laten ontwerpen naar jouw wens. De WordPress developers van DoubleWeb staan ook voor je klaar om je website te onderhouden en te optimaliseren.

Nadat een website is opgeleverd, ongeacht of het een template of maatwerk website is, heeft de website regelmatig onderhoud nodig. De snelheid van de website kan bijvoorbeeld achteruitgaan door de aanpassingen die je aan de website maakt, terwijl websitesnelheid een belangrijk aspect is dat Google gebruikt om websites te ranken. Door snelheidoptimalisatie en onderhoud scoor je hoger in Google.

Internetbureau in de regio

Een andere tip is om een webdeveloper bij een internetbureau uit de regio in de arm te nemen. Wanneer je organisatie bijvoorbeeld in Gouda is gevestigd, kan je het best een internetbureau uit Gouda inschakelen. Op die manier kun je gemakkelijk langskomen wanneer je vragen hebt en verloopt de communicatie soepel. Je weet dan zeker dat het internetbureau een website maakt die voldoet aan jouw wensen.

Vertel ons hoe jij je website voor je ziet!

Hoe zie jij je nieuwe website voor je? We brainstormen graag met je mee en kunnen je direct vertellen wat de mogelijkheden zijn. Neem gerust contact met ons op om de mening van een WordPress expert te horen!

Samen online impact maken met een converterende website?
Een van onze specialisten helpt je graag verder met je online vraagstukken.

WordPress specialisten
Converterende websites
70+ tevreden referenties
Maatwerk website of template website: wat sluit aan op jouw wensen? Maatwerk website of template website: wat sluit aan op jouw wensen? 2023-06-26
DoubleWeb
DoubleWeb Michael Parry

Auteur

Michael Parry