Dit is wat het laten maken van een website kost   

Datum: 7 februari 2023, Auteur: Michael, Categorie: Algemeen

Het is een van de meest gestelde vragen ‘Wat kost het laten maken van een website?’. Hoewel het lijkt alsof deze vraag zich makkelijk laat antwoorden, is het tegendeel waar.

Een prijs voor het laten maken van een website is niet te geven zonder eerst achtergrondinformatie over de specifieke wensen, functionaliteiten en toepassingen te hebben.

In deze blog leggen wij, als websitebouwer DoubleWeb, je uit waar je op moet letten als je een website wilt laten maken en wat een website laten maken kost:

Dit artikel samengevat

Wat kost een website laten maken?

Het laten maken van een website is afhankelijk van verschillende factoren, zoals specifieke wensen, functionaliteiten en toepassingen.

Voor een simpele website kun je al voor een paar honderd euro klaar zijn, terwijl een uitgebreide website duizenden euro’s kan kosten. Het toevoegen van specifieke functies, zoals een webshop, kan de kosten aanzienlijk verhogen. Ook speelt de gebruikte technologie een rol bij de kosten, waarbij WordPress over het algemeen goedkoper is dan een op maat gemaakte website. Het is belangrijk om te letten op de kwaliteit van het werk en de ervaring van de websitebouwer.

De kosten variëren van €100,- voor een standaardtemplate website tot meer dan €50.000 voor een op maat gemaakte website met complexe functionaliteiten.

Voor je verder leest

Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat voor website je wilt laten maken. Wil je een simpele website met alleen een paar pagina’s of wil je een uitgebreide website met veel functionaliteiten die gericht is op conversie?

Voor een simpele website kun je al voor een paar honderd euro klaar zijn, terwijl een uitgebreide website duizenden euro’s kan kosten. Bedenk daarom van tevoren goed wat je wilt en hoeveel geld je daarvoor over hebt.

Hoe functionaliteit de kosten van je website beïnvloedt

“Wat kost een WordPress website laten maken?” is een veelgestelde vraag voor ondernemers die op zoek zijn naar een professionele online aanwezigheid. Het antwoord op deze vraag hangt echter sterk af van de gewenste functionaliteit van de website.

Functionaliteit kan de kosten van een website laten maken aanzienlijk beïnvloeden. Het toevoegen van specifieke functies, zoals een webshop of een betalingssysteem, kan de kosten van een website aanzienlijk verhogen.

Een andere belangrijke factor is de complexiteit van de website. Wil je bijvoorbeeld een webshop laten maken, dan zijn de kosten hoger dan wanneer je alleen een simpele informatieve website wilt laten maken.

Dit komt doordat er bij een webshop meer functionaliteiten nodig zijn zoals een winkelmandje, betalingsmogelijkheden en een voorraadbeheersysteem/ERP-systemen.

De kosten van techniek bij het laten maken van je website

Ook de gebruikte technologie speelt een rol bij de kosten van een website laten maken. Wil je bijvoorbeeld een website laten maken in WordPress, dan zijn de kosten over het algemeen lager dan wanneer je een op maat gemaakte website laat maken.

Dit komt doordat WordPress een open-source platform is waar veel gratis plug-ins en templates voor beschikbaar zijn.

Naast de kosten is het ook belangrijk om te letten op de kwaliteit van de WordPress website die je wilt laten maken.

Kies daarom altijd voor een ervaren websitebouwer die bekend is met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van webdesign. Zo weet je zeker dat je een website krijgt die er niet alleen mooi uitziet, maar ook goed werkt en gebruiksvriendelijk is.

Website in WordPress: de kosten van een website laten maken

Het is een veelgehoorde vraag: hoeveel zou ik moeten investeren in het design van een website? Is het bij het laten maken van een website nodig om duizenden euro’s uit te geven aan een op maat gemaakt webdesign, of kun je ook met een goedkoper template uit de voeten?

Webdesign en budget: Dit is de invloed van een websiteontwerp op de kosten?

Natuurlijk is het zo dat een op maat gemaakt webdesign doorgaans meer kost dan het gebruik van een standaardtemplate. Maar de vraag is: wat wil je bereiken met je website?

Wil je simpelweg aanwezig zijn op het internet of wil je jezelf écht onderscheiden van de concurrentie, een goede indruk achterlaten bij je bezoekers en jezelf een website gericht op conversie geven.

Een website is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van elk bedrijf. Het is niet alleen een visitekaartje, maar ook een middel om nieuwe klanten te werven en bestaande klanten te behouden. Maar wat maakt een website nou echt goed? Is het de uitstraling of de functionaliteit? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: nog belangrijker dan de vorm is de functie.

Plan een gratis adviesgesprek
Laat je website voor je werken. Plan een

Altijd een eerlijk advies van een specialist
Concrete ideeën om van de website een sales-machine te maken
Wij denken direct mee over de marketing

Webdesign kosten: een overzicht van verschillende stijlen en prijzen

Template-based webdesign:

Bij template-based design wordt er gebruik gemaakt van bestaande webdesign templates. Dit is een snelle en efficiënte manier om een website te ontwerpen en bouwen, omdat het ontwerp al grotendeels klaarligt. Een template is een voor gedefinieerd design dat kan worden aangepast door het kleurenpalet, de lay-out, de afbeeldingen en andere elementen te wijzigen.

Custom webdesign:

Bij custom design wordt het ontwerp volledig op maat gemaakt voor het bedrijf. Dit leidt tot een uniek ontwerp dat volledig aansluit bij de wensen en behoeften van het bedrijf. Aangezien er geen gebruik wordt gemaakt van vooraf gedefinieerde templates, kan het ontwerpproces langer duren en brengt het ook hogere kosten met zich mee.

De kosten voor custom WordPress design variëren afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp en het aantal pagina’s dat ontworpen moet worden. Omdat het ontwerp volledig op maat gemaakt wordt, is er meer tijd en expertise nodig om het te realiseren. Dit kan leiden tot hogere kosten in vergelijking met template-based design.

Het voordeel van custom design is dat het een uniek ontwerp oplevert dat volledig is afgestemd op de behoeften van het bedrijf. Hierdoor kan het bedrijf zich beter onderscheiden van de concurrentie en een sterk merkgevoel neerzetten. Ook is het mogelijk om specifieke functionaliteiten, zoals op conversie gerichte landingspagina’s, in het ontwerp te integreren die niet beschikbaar zijn binnen bestaande templates.

Responsive webdesign:

Responsive design is een ontwerpmethode waarbij de website zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten, zoals die van mobiele telefoons en tablets. Het doel is om een optimale gebruikerservaring te bieden, ongeacht het apparaat waarop de website bekeken wordt.

Een voordeel van dit design is dat het de toegankelijkheid van de website verbetert. Gebruikers kunnen de website bekijken op elk apparaat, zonder dat ze worden beperkt door het schermformaat
Wil je meer weten over wat responsive webdesign precies is, ontdek dan hoe dit type design het probleem van niet gestroomlijnde mobiele weergaves voorkomt

Designmethode Beschrijving Het resultaat
Template-based webdesign

 

Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van vooraf gedefinieerde webdesign templates. Dit leidt tot een snelle en efficiënte manier van ontwerpen en bouwen van websites.

 

Snelle en efficiënte manier van ontwerpen en bouwen van websites

 

Custom webdesign

 

Bij deze methode wordt het ontwerp volledig op maat gemaakt voor het bedrijf. Hierdoor ontstaat een uniek ontwerp dat volledig aansluit bij de wensen en behoeften van het bedrijf.

 

Uniek ontwerp dat volledig is afgestemd op de behoeften van het bedrijf; Mogelijkheid om specifieke functionaliteiten in het ontwerp te integreren

 

Responsive webdesign

 

Responsive design past zich automatisch aan verschillende schermformaten aan, wat zorgt voor een optimale gebruikerservaring op elk apparaat.

 

Verbetert de toegankelijkheid van de website; Gebruikers kunnen de website bekijken op elk apparaat, zonder dat ze worden beperkt door het schermformaat

 

Jouw website laten maken door DoubleWeb?

Dit zijn de verschillende soorten websites; van WordPress tot maatwerk

Het ontwikkelen van een website kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, afhankelijk van het webdesign, de gewenste functionaliteiten en de complexiteit van het project. Bij het ontwikkelen van een WordPress website zijn er verschillende stijlen waaruit gekozen kan worden en elke stijl heeft zijn eigen kostenplaatje.

Standaardtemplate website: voor de kleine zelfstandige vanaf €100,-

Voor de kleinere ondernemers of startups die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke oplossing, kan een standaardtemplate website een geschikte keuze zijn. Dit kan prima met een simpele WordPress website.

Deze websites zijn gebaseerd op vooraf gemaakte sjablonen en vereisen minder maatwerk. Hierdoor kunnen ze sneller en goedkoper worden ontwikkeld, de gemiddelde kosten voor een template website beginnen vanaf €100,-.

Heldere online aanwezigheid voor bedrijven: vanaf €2000,-

Voor ondernemers die op zoek zijn naar een stijlvolle, professionele en effectieve online aanwezigheid, is een professionele WordPress websites de meest populaire keuze.

Met een professionele WordPress website kun je als ondernemer genieten van een breed scala aan functies zoals:

 • e-commerce integraties
 • meertalige ondersteuning
 • geavanceerde leadfunnels en formulieren

Bovendien zijn er talloze templates beschikbaar die je helpen bij het ontwerpen van je ideale website. Prijzen voor dergelijke websites beginnen vanaf €2000,-, afhankelijk van de mate van maatwerk en de benodigde functionaliteiten.

Beheer je website eenvoudig zelf met WordPress CMS-website: vanaf €5000,-

Voor ondernemers die hun website zelf willen beheren en aanpassen zonder afhankelijk te zijn van een ontwikkelaar, is een CMS-website (Content Management System) een uitstekende oplossing. Met een CMS-website kun jij eenvoudig je eigen website bijhouden en nieuwe pagina’s toevoegen, blogberichten publiceren en jouw content bijhouden.

Enkele populaire CMS-systemen zijn WordPress, Joomla en Drupal. Deze systemen bieden een gebruiksvriendelijke interface en een verscheidenheid aan plug-ins en extensies voor extra functionaliteiten. CMS-websites kunnen volledig op maat gemaakt worden om aan de specifieke behoeften van jouw bedrijf te voldoen. Hierdoor kun je jouw online aanwezigheid afstemmen op je merkidentiteit en bedrijfsdoelen.

De kosten van een CMS-website beginnen vanaf €5000,- en kunnen oplopen, afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp, de benodigde functionaliteiten en de mate van maatwerk.

Online verkopen starten? Ontdek de mogelijkheden van een E-commerce website: vanaf €5000,-

Als jij je producten of diensten online wilt verkopen, is een e-commerce website de ideale oplossing. Met een E-commerce website, of webshop, bied je jouw klanten de mogelijkheid om gemakkelijk en veilig aankopen te doen, direct vanaf hun computer, tablet of smartphone.

Er zijn verschillende E-commerce platforms beschikbaar zoals WooCommerce voor WordPress, Magento, Shopify en PrestaShop. Elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van jouw specifieke behoeften en doelen. Deze systemen bieden een scala aan functies, zoals productbeheer, voorraadbeheer, betalingsverwerking en verzendopties.

De kosten voor het ontwikkelen van een E-commerce website beginnen vanaf €5000,- en kunnen variëren, afhankelijk van het gekozen platform, de complexiteit van de webshop en de gewenste functionaliteiten.

Soort website Beschrijving Kosten vanaf
Standaardtemplate website

 

Geschikt voor kleinere ondernemers of startups die een budgetvriendelijke oplossing zoeken. Gebaseerd op vooraf gemaakte sjablonen en vereisen minder maatwerk.  €100,-

 

Professionele WordPress website

 

Voor ondernemers die op zoek zijn naar een stijlvolle, professionele en effectieve online aanwezigheid. Biedt een breed scala aan functies, zoals e-commerce integraties, meertalige ondersteuning, geavanceerde leadfunnels en formulieren.  €2000,-

 

CMS-website

 

Een Content Management System voor ondernemers die zelf hun website willen beheren en aanpassen. Populaire systemen zijn WordPress, Joomla en Drupal. Kosten beginnen vanaf €5000,-.  €5000,-

 

E-commerce website

 

Ideaal voor ondernemers die online producten of diensten willen verkopen. Verschillende E-commerce platforms zijn beschikbaar, zoals WooCommerce, Magento, Shopify en PrestaShop. Kosten beginnen vanaf €5000,-.  €5000,-

 

Hoeveel kost het om een maatwerk website te laten ontwikkelen?

Het laten ontwikkelen van een maatwerk website kan sterk variëren in kosten, afhankelijk van de specifieke eisen en wensen van jouw bedrijf. Dit type website wordt volledig afgestemd op jouw unieke behoeften en die ook de potentie heeft om mee te groeien met de ontwikkeling van je bedrijf.

Bij het laten maken van een website is het daarom essentieel om niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar de kwaliteit van het werk en de ervaring van de websitebouwer.

De kosten voor het ontwikkelen van een op maat gemaakte website loopt uiteen van €10.000 tot meer dan €50.000. Deze website prijs is gebaseerd op factoren als:

 • het ontwerp
 • de complexiteit
 • het aantal pagina’s
 • en de gewenste functionaliteiten.

Ook zaken als design, zoekmachine optimalisatie (SEO), integratie met externe systemen als ERP-systemen, boekhoudsoftware en onderhoud hebben invloed op de prijs van dit soort complexere website.

Website in WordPress: de kosten van een website laten maken

Wanneer je overweegt om een professionele WordPress website te laten maken, is het handig om te weten welke kosten hiermee gepaard gaan. Allereerst zijn er de thema’s, die je kunt gebruiken om de basis van de website op te bouwen.

Er zijn duizenden gratis thema’s beschikbaar, maar als je op zoek bent naar iets specifieks of unieks, kun je ook premium thema’s overwegen. De prijzen van deze thema’s variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s.
Wordpress plug-ins: de kosten van een website laten maken met plug-ins

Dit zijn de 8 beste Plug-Ins voor WordPress

Daarnaast zijn er de plug-ins, die extra functionaliteit aan de website kunnen toevoegen. Ook hier zijn er zowel gratis als premium opties beschikbaar, waarbij de prijzen van premium plug-ins kunnen variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s.

Bij ons webdesignbureau werken experts met jarenlange ervaring met WordPress-plugins. Daarom delen we graag onze topselectie van onmisbare WordPress-plugins:

 1. WP Rocket
  WP Rocket, een premium plugin, maakt je website razendsnel dankzij caching en andere technieken. Snel ladende websites zijn essentieel voor een uitstekende gebruikerservaring en hogere ranking in Google (Core Web Vitals). Ondanks de jaarlijkse kosten is WP Rocket de investering waard.
 2. Yoast SEO
  Yoast SEO, één van de meest populaire plugins, optimaliseert de vindbaarheid van je website in zoekmachines. De gratis versie is geschikt voor kleine WordPress websites, terwijl de betaalde versie extra functies biedt voor grotere bedrijven met uitgebreidere websites.
 3. Gravity Forms
  Gravity Forms, de ultieme plugin voor het creëren van formulieren, helpt bij het genereren van conversies. Van eenvoudige contactformulieren tot complexe bestelformulieren: alles is mogelijk. Hoewel niet gratis, biedt Gravity Forms diverse abonnementen en add-ons naar wens.
 4. Advanced Custom Fields Pro
  Advanced Custom Fields Pro biedt meer flexibiliteit en functionaliteit dan de gratis versie, waardoor je website nog strakker en consistenter oogt. De jaarlijkse abonnementskosten variëren afhankelijk van het aantal websites waarop je de plugin wilt gebruiken.
 5. Akismet
  Akismet, de meest gebruikte WordPress-plugin, beschermt je website tegen spam. Kleine, persoonlijke websites kunnen de plugin gratis gebruiken, terwijl grotere bedrijven kunnen kiezen uit verschillende betaalde abonnementen.
 6. Redirection
  Redirection voorkomt vervelende 404-foutmeldingen door bezoekers automatisch naar werkende URL’s te leiden. Deze gratis plugin helpt je website hoger te ranken in zoekmachines.
 7. WP Mail SMTP
  WP Mail SMTP verzekert betrouwbare e-mailcommunicatie via je website. Naast de gratis versie is er een pro-versie beschikbaar met extra functies voor gebruik op meerdere websites.
 8. WebP Express
  WebP Express verkleint afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies, waardoor laadtijden verkorten en bandbreedte bespaard wordt. Deze gratis plugin verbetert de gebruikerservaring en helpt je website hoger te ranken in zoekmachines.

Goedkope vs. dure webhosting: Wat zijn de verschillen in kosten en kwaliteit

Hosting is een essentieel onderdeel van het hebben van een website. Er zijn verschillende soorten beschikbaar en de prijzen variëren sterk, afhankelijk van de gekozen optie. Houd goed in het achterhoofd dat de kosten maandelijkse kosten zijn. Hieronder geven wij, als WordPress websitebouwers, een overzicht van de verschillende soorten hosting en hun bijbehorende maandelijkse kosten.

Shared hosting:
Shared hosting is een van de meest populaire en betaalbare opties voor hosting. Bij shared hosting wordt de serverruimte gedeeld met andere websites. Dit kan leiden tot een tragere website en beperkte mogelijkheden, maar is geschikt voor kleine tot middelgrote websites met minder dan 100.000 bezoekers per maand. De kosten liggen meestal tussen de €3 en €15 per maand.

VPS-hosting:
VPS-hosting staat voor Virtual Private Server. Dit is een hostingoptie waarbij je een gedeelte van een fysieke server huurt, waardoor je meer controle hebt over je server. Dit maakt VPS-hosting geschikt voor grotere websites met meer bezoekers en een hogere belasting. De kosten
liggen meestal tussen de €20 en €100 per maand.

Dedicated hosting:
Bij dedicated hosting huur je een volledige fysieke server voor je website(s). Dit biedt de meeste controle en flexibiliteit, maar is ook de duurste optie. Dedicated hosting is geschikt voor grote websites met veel bezoekers en een hoge belasting. De kosten liggen meestal tussen de €100 en €500 per maand.

Cloud hosting:
Cloud hosting is een opkomende hostingoptie waarbij je website wordt gehost op meerdere servers, waardoor de belasting wordt verdeeld en je website sneller en stabieler wordt. Cloud hosting is geschikt voor websites met veel verkeer en een hoge belasting. De kosten variëren sterk en zijn afhankelijk van het aantal servers en de grootte van de website.

Kosten van website updates en onderhoud: waar moet je rekening mee houden

Als je een website hebt, weet je waarschijnlijk wel dat het regelmatig bijwerken van je website belangrijk is om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren en up-to-date blijft. Maar wist je ook dat het bijhouden van je website vaak extra kosten met zich meebrengt?

Onderhoud en updates van je website hoeven niet kostbaar te zijn

Het bijhouden en updaten van je website kan extra kosten met zich meebrengen, maar dit betekent niet dat het per se duur moet uitpakken. Het is voornamelijk van belang om te bepalen wat je website nodig heeft en waar je zelf expertise in hebt.

Het kan bijvoorbeeld wijs zijn om een specialist in te schakelen voor het doorvoeren van een WordPress-update. Hoewel dit extra kosten met zich meebrengt, zorgt het wel voor een veilige en actuele website.

Als je niet bedreven bent in het beveiligen van je website, kan het verstandig zijn om hiervoor een professional te raadplegen. Zo voorkom je ongewenste toegang tot je website en kunnen je bezoekers zorgeloos rondkijken.

Content updaten op je website

Het actualiseren van je websiteteksten kan een aanzienlijke opgave zijn. Echter, als je geregeld nieuwe content toevoegt of bestaande content bijwerkt, is het essentieel om hier aandacht aan te besteden.

Overweeg bijvoorbeeld om je te laten ondersteunen door copywriters, specialisten bij een online marketing bureau.

Versterk je online aanwezigheid met branding en conversiegerichte websites

Als ondernemer of marketingmanager streef je naar een optimale merkbeleving en een sterke online aanwezigheid. Jouw website moet de juiste boodschap overbrengen en voor conversies zorgen. Branding en conversiegerichte websites zijn dé oplossing om dit te realiseren.

Unieke merkidentiteit – De basis voor herkenbaarheid

In de competitieve online wereld is het cruciaal om je te onderscheiden met een unieke merkidentiteit. Een krachtige merkidentiteit zorgt voor herkenbaarheid en vertrouwen bij jouw doelgroep.

Dit bereik je door een sterk merkconcept te ontwikkelen en dit consistent toe te passen in al je communicatie, zoals je website, social media en offline marketing.

Een doeltreffende website – Het digitale visitekaartje

Jouw website fungeert als het digitale visitekaartje en is hét medium om je merkidentiteit en boodschap over te brengen. Bovendien is het van belang dat je website gericht is op conversies, zodat het bijdraagt aan het realiseren van je bedrijfsdoelen. Denk hierbij aan heldere call-to-actions en het optimaliseren van de gebruikerservaring.

Maximale impact en online zichtbaarheid – Jouw weg naar succes

Door de combinatie van branding en conversiegerichte websites, kun je vol vertrouwen en passie ondernemen. Jouw online zichtbaarheid zal je bedrijfsdoelen ondersteunen en bijdragen aan het opbouwen van een sterke merkidentiteit. Zo wordt jouw online succes een realiteit.

7 dingen die jij wilt voorkomen bij het laten maken van website

Wil jij als website-eigenaar meer klanten aantrekken en je verkoop stimuleren op jouw website? Lees dan nu verder en ontdek de 7 meest gemaakte fouten bij het laten maken van een website, zodat jij deze kunt voorkomen en je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen!

1. Gebrek aan aandacht voor de doelgroep
Een veelgemaakte fout is het niet voldoende begrijpen van de doelgroep en hun behoeften. Het is belangrijk om een website te creëren die aansluit bij de interesses en het gedrag van de doelgroep.

2. Te veel focus op het ontwerp
Een mooi ontworpen website is belangrijk, maar het is niet het enige wat telt. Het is essentieel om de website gebruiksvriendelijk te maken en gemakkelijk navigeerbaar voor de gebruikers.

3. Websitetechniek niet op orde hebben
Technische aspecten van de website, zoals laadsnelheid, responsiviteit en beveiliging, zijn van vitaal belang voor de prestaties en mate waarin jouw website zoekmachine vriendelijk is. Hier mag niet op bespaard worden. In een eerdere blog schreven we al eens over websitetechniek en Google Core Web Vitals.

4. Onvoldoende investeren in zoekmachine optimalisatie
Een website kan er fantastisch uitzien, maar zonder SEO, zal het niet goed presteren in zoekmachines en zal het minder snel gevonden worden door potentiële klanten.

5. Geen duidelijke call-to-action
Het ontbreken van duidelijke en aantrekkelijke call-to-action kan de conversies belemmeren en klanten wegjagen.

6. Geen strategie voor contentmarketing
Een website moet regelmatig worden bijgewerkt met nieuwe en relevante content om het publiek te blijven boeien en hoger te scoren in zoekmachines.

7. Onvoldoende aandacht voor mobielvriendelijkheid
Het grootste deel van het internetverkeer vindt plaats via mobiele apparaten. Het is dus cruciaal dat de website goed functioneert op alle apparaten en dat de gebruikerservaring niet wordt beïnvloed door de schermgrootte.

Dit is wat het laten maken van een website kost    Dit is wat het laten maken van een website kost    2024-01-23
DoubleWeb
DoubleWeb