3 Belangrijke verbeterpunten om de snelheid van je website te optimaliseren

Datum: 30 mei 2017, Auteur: Michael Parry, Categorie: Webdevelopment

Kom je ze ook nog wel eens tegen, websites waarbij het eeuwen lijkt te duren voordat alles geladen is? Wij komen ze helaas ook nog (te) vaak tegen. Waar DoubleWeb zich tijdens de ontwikkeling erg richt op de snelheid van websites, valt het ons op dat dit nog niet door iedereen wordt gedaan. In dit artikel lichten we toe waarom een snelle website belangrijk is, welke factoren invloed hebben op de snelheid en hoe je een snelle website snel kunt houden.

Waarom is een snelle website belangrijk?

Een snelle website heeft meerdere voordelen. De belangrijkste factor is gebruiksvriendelijkheid. Als het lang duurt voordat een website geladen is dan betekent dit dat de bezoeker lang moet wachten. Bezoekers hebben steeds minder geduld, als de website niet snel genoeg laadt dan zal de gebruiker je website verlaten. Als de website snel was geweest, dan was deze bezoeker langer gebleven en misschien wel een klant geworden. Investeren in de snelheid van je website kan zichzelf dan ook snel terug verdienen!

Ook Google hecht waarde aan een snelle website. Google wil haar bezoekers de beste zoekresultaten geven. Een trage website krijgt hierdoor een mindere waarde dan een snelle website met gelijkwaardige inhoud. Het optimaliseren van de snelheid van de website zal dus ook positief uitpakken voor de organische zoekresultaten.

3 Onderdelen die de website snelheid bepalen

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de snelheid van een website. We kunnen ze onderverdelen in de volgende drie categorieën:

1. Hosting

Om een website in de lucht te houden moet er voor elke website een hostingpakket afgesloten worden. Een hostingpakket is een stukje opslagruimte waarop jouw website gaat draaien. Hostingpakketten zijn er in vele soorten en maten. Bij hostingpakketten is de prijs vaak in verhouding met de kwaliteit van de hosting. Bij wat duurdere hostingpakketten is de kans ook groter dat de website sneller zal draaien. Voor iemand met weinig of geen kennis van zaken is deze keuze erg lastig.

Do it yourself?

Veranderen van hostingpakket? Let dan allereerst op de afspraken die je op dit moment hebt met je provider. Valt de e-mail ook onder hetzelfde hostingpakket? En hoelang heb je nog een contract? Dat zijn punten waar je bij het overstappen op moet letten. Het verhuizen van je website luistert vrij nauw. Ben je er niet zeker van dat je de website goed kunt verhuizen? Schakel dan een specialist in.

2. Website ontwikkeling

De technische werking van een website is een belangrijke factor in de snelheid van de website. Om een website functioneel te laten werken worden er meerdere berekeningen en aanvragen naar een database gedaan. Bij een grote website zal het aantal database handelingen hoger liggen waardoor de website trager zal worden, hier ontkom je niet aan. Wel is het van belang dat de website technisch optimaal is ingericht en er geen onnodige handelingen verricht worden die de snelheid belemmeren.

Do it yourself?

Om de techniek van de website te verbeteren heb je technische kennis nodig. We raden het dan ook af om zelf de website te comprimeren of technisch aan te passen. DoubleWeb helpt je bij WordPress websites graag verder!

3. Website vulling

De meest belangrijke factor van website snelheid is de vulling van een website. Als een bezoeker een website bezoekt dan gebeurt er eigenlijk niet meer dan dat alle bestanden van de hosting worden opgevraagd en getoond. De vuistregel is dan ook dat hoe meer bestanden er moeten worden opgehaald en hoe zwaarder deze bestanden zijn, des te langzamer is je website. Tegenwoordig is het internet razendsnel en kunnen er dus wel veel video’s en foto’s gebruikt worden maar deze moeten wel geoptimaliseerd worden voor het internet om de beste laadtijd te kunnen halen.

Do it yourself?

Meestal werken grote video’s en afbeelding vertragend voor een website. Weet je hoe je grote afbeeldingen kunt herkennen en hoe je ze kleiner kan maken zonder dat de scherpte zichtbaar afneemt? Probeer dan eens zelf om de snelheid van je website te verhogen!

Een snelle website krijgen/behouden

DoubleWeb ontwikkelt WordPress websites met een optimale snelheid. Tijdens de ontwikkeling van een website zijn we continu bezig om de snelheid te verbeteren. Dit is erg belangrijk. Om een snelle website te krijgen is het namelijk van belang dat er direct vanaf de basis rekening wordt gehouden met de snelheid.

Om een snelle website te krijgen voert DoubleWeb bij de ontwikkeling van een nieuwe website snelheidoptimalisatie uit. Ook voorzien we regelmatig bestaande websites van snelheidoptimalisatie. Onze richtlijn is ten alle tijden om een website onder de 1 seconde laadtijd te geven. Niet voor alle websites is dit mogelijk omdat een of meerdere van de bovengenoemde factoren niet optimaal is. Google biedt ook een tool waarmee je de snelheid van je website kan scoren. Deze tool heet Google PageSpeed en geeft je website een score van 0 tot 100. We raden aan om snelheidoptimalisatie in te zetten als de Google PageSpeed score lager is dan 80/100.

Wil je graag een snelheid analyse laten maken van jouw website, of zijn er vragen naar aanleiding van dit artikel? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Wil je meer weten over het laten ontwerpen van je huisstijl?
Onze vormgevers helpen je graag verder met al je grafische wensen.

Ervaren vormgevers
Uniek, maatwerk design
Keuze uit meerdere concepten
3 Belangrijke verbeterpunten om de snelheid van je website te optimaliseren 3 Belangrijke verbeterpunten om de snelheid van je website te optimaliseren 2021-07-29
DoubleWeb
DoubleWeb Michael Parry

Auteur

Michael Parry

Gezelligheidsman met de aanstekelijkste lach van het kantoor en een haat-liefdeverhouding met hoog-laagmeubilair (gehecht aan zijn zit-stabureau, maar op een stapelbed krijgt hij last van de zwaartekracht). Speelt in zijn vrije tijd de PlayStation uit en onder werktijd WordPress. Deze lead developer zet graag een stap extra, wat ons tevreden klanten en een tevreden Michael oplevert.