WordPress Multisite: wat is het en is het handig voor mij?

Datum: 29 januari 2020, Auteur: Michael, Categorie: Webdevelopment

Af en toe komen er klanten bij ons binnen die graag meerdere websites willen laten bouwen, maar dan wel met allemaal min of meer dezelfde uitstraling. Als WordPress developers raden we in dit geval WordPress Multisite aan.

Wat is WordPress Multisite?

Een WordPress Multisite (WPMU) is één installatie waarbinnen meerdere WordPress websites vallen. In principe is een multisite een netwerk: een verbinding van meerdere websites die allemaal draaien op één en dezelfde motor. Je kunt net zoveel websites op die motor aansluiten als je wilt. Aan de websites zelf hoef je niet te zien dat die ‘broertjes en zusjes’ op dezelfde installatie heeft draaien. Voorwaarde is wel dat je sites niet al te veel verschillen op het gebied van opbouw, gebruikte plugins en themes.

Hebben je websites onderhoud nodig (bijvoorbeeld in de vorm van updates), dan hoef je daar maar één motorkap voor te openen.

Hoe werkt het?

Denk eens aan zoneregeling voor je verwarming in huis. Elke radiator heeft dan een aparte radiatorknop. Je kunt het dus in de woonkamer 20 graden maken en op de slaapkamer 14 graden. Als je echter één temperatuur wilt instellen in het hele huis of alle radiatoren uit wilt zetten, wil je niet langs alle kamers moeten om apart aan elke knop te draaien. Het kán wel, maar het is tijdrovend en omslachtig. Veel gemakkelijker en logischer is het om alle radiatoren vanaf een centraal punt te kunnen aansturen.

WordPress Multisite kun je vergelijken met zoneregeling op je verwarming. Je hebt met Multisite meerdere websites die je allemaal los van elkaar kunt aanpassen en die niet per se zichtbaar in verbinding met elkaar staan (hoewel ze wel op elkaar kunnen lijken omdat ze bijvoorbeeld dezelfde moederorganisatie hebben). Toch kun je ‘met één druk op knop’ alle websites tegelijk aanpakken. Zo kun je met een WordPress Multisite vanaf de hoofdsite (zeg het centrale bedieningspaneel van je verwarming) alle sites beheren. Hier kun je dus de algemene instellingen vastleggen en updates uitvoeren voor alle websites binnen je installatie.

Wat zijn de voordelen van WordPress Multisite?

Al je websites beheren vanuit één WP-admin

Al je websites op één plek, dus snel navigeren. Je hoeft dus maar één ‘motor’ te onderhouden: je core updates of plugin updates hoef je slechts op één plek door te voeren. Om op één specifieke website zaken aan te passen, dien je wel apart in te loggen per website.

Gemakkelijk instellen wie wat mag aanpassen

Als hoofdbeheerder kun je verschillende gebruikers de rechten geven om een subsite te beheren. Er kunnen dus gemakkelijk verschillende personen aan verschillende websites werken, jij kunt het als hoofdbeheerder allemaal in de gaten houden.

Doorontwikkeling is gemakkelijker en goedkoper

Heb je je website in gebruik genomen, maar wil je achteraf nog graag een extra functionaliteit laten inbouwen? Met Multisite is elke aanpassing direct op alle websites doorgevoerd. Zo profiteren alle websites mee van doorontwikkeling, zonder dat dit om een extra investering vraagt.

Zeer geschikt om een meertalige website te maken

Heb je een internationaal bedrijf en wil je naast de Nederlandse markt ook andere markten in hun moedertaal kunnen bedienen? Multisite is een geschikte methode om een meertalige website in WordPress mee te creëren.

Voor een meertalige WordPress website kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van de WordPress MultiLingual Plugin (WPML). Dit is de gemakkelijkste oplossing om een meertalige website te maken die goed werkt als de anderstalige content inhoudelijk (vrijwel) identiek is aan de content in de brontaal. Verschilt je content per taalversie, kies dan voor WordPress Multisite. Hiermee heb je namelijk meer bewegingsruimte: je geeft elke website met zijn eigen taal een eigen indeling en bent daarbij vrijer dan je met WPML zou zijn.

Is Multisite geschikt voor mij?

We raden Multisite aan als je:

    – Meerdere websites voor verschillende dochterondernemingen naast elkaar neer wilt zetten;
    – Meerdere doelgroepen in hun eigen taal wilt bedienen en de content tussen de taalvarianten van je website wilt laten verschillen;
    – Gemakkelijk onderhoud en updates wilt uitvoeren vanaf één centrale WP-admin.

Hoe ziet dat er dan uit?

Hoe je websites er dan voor je bezoeker uitzien met WordPress Multisite? Nou, eigenlijk niet zo heel anders dan een normale WordPresswebsite die op zichzelf staat. Wel zijn er verschillende manieren waarop je kunt zien of je met Multisite te maken hebt, bijvoorbeeld Path mapping, Subdomain mapping en Domain mapping.

Path mapping

Je kent het vast wel: je bezoekt een Nederlandse website van een Amerikaans bedrijf en ziet dat de URL eindigt op .com/nl. Het hoofddomein is .com, en er zijn verschillende subsites die elk een eigen taalgebied bedienen, zoals .com/de, .com/fr en .com/nl. Voordeel is hier dat alle linkjuice via het hoofddomein ook bij de subsites terechtkomt, wat een goede zaak is voor de SEO van je websites.

Subdomain mapping

Met een subdomein geef je aan dat een domein onder een ander (hoofd)domein valt. In de praktijk is bijvoorbeeld stolwijk.gemeentekrimpenerwaard.nl een subdomein dat valt onder gemeentekrimpenerwaard.nl. Stolwijk, een dorp in de Krimpenerwaard, kan zo een eigen site krijgen met informatie specifiek voor inwoners van Stolwijk. Stolwijk valt echter onder de gemeente Krimpenerwaard, vandaar dat het subdomein voor de inwoners van Stolwijk onder het hoofddomein gemeentekrimpenerwaard.nl valt.

Handig: WordPress Multisite domain mapping

Met domain mapping (of, in het Nederlands: domeintoewijzing) heb je invloed op de URL van je WordPress Multisite websites. Je kunt ervoor kiezen om al je websites een eigen naam te geven, zonder dat je ziet dat ze bij een ander hoofddomein horen.

In de praktijk schept dat mogelijkheden die je met subdomain mapping niet hebt. Met subdomain mapping zou je de verschillende woonplaatsen binnen de Krimpenerwaard allemaal een eigen subdomein geven, op deze manier:

  • stolwijk.gemeentekrimpenerwaard.nl
  • bergambacht.gemeentekrimpenerwaard.nl
  • lekkerkerk.gemeentekrimpenerwaard.nl

Maar stel nu dat helemaal niet wilt dat de bezoeker ziet dat hij een subdomein bezoekt. Voor een gemeentewebsite is het niet erg (een inwoner van Stolwijk weet waarschijnlijk toch wel dat hij onder gemeente Krimpenerwaard valt), maar in andere situaties kan het bijvoorbeeld verwarring oproepen als de websitebezoeker het subdomein niet herkent.

Wanneer gebruik je WordPress domain mapping?

Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis. Stel dat je binnenkort een afspraak bij het ziekenhuis in Gouda hebt. Dat ziekenhuis heet Gouda StreekZiekenhuis, GSZ. Misschien is dat ziekenhuis wel onderdeel van een grote groep ziekenhuizen in Midden- en West-Nederland, dat de naam Zorggroep Midden-West heeft. Je zoekt de website van het GSZ en komt bijvoorbeeld terecht op de URL gsz.zorggroepmiddenwest.nl.

In zo’n geval kun je je als lezer afvragen: Zorggroep Midden-West? Ben ik wel op de juiste website?

Je snapt: voor de bezoeker zou een URL als goudastreekziekenhuis.nl veel logischer zijn.

Dit is precies wat je met domain mapping in WordPress kunt realiseren: je kiest zelf onder welke URL je bezoeker de website ziet. Aan de achterkant heb je echter nog steeds een WordPress Multisite met domain mapping: je beheert meerdere websites, bijvoorbeeld van meerdere ziekenhuizen in de streek, vanaf één WP-admin.

Let op: is je WordPress versie ouder dan versie 4.5? Dan is WordPress domain mapping alleen mogelijk met een domain mapping plugin, zoals WordPress MU Domain Mapping. In de WordPress versies vanaf versie 4.5 is domain mapping een eigen functie binnen WordPress.

DoubleWeb bouwt jouw WordPress Multisite

Is een WordPress Multisite precies wat je nodig hebt? Of twijfel je of Multisite iets voor jouw bedrijf zou kunnen zijn? Neem contact op met de WordPress specialisten van DoubleWeb. Die praten graag over WordPress, dus kom maar op met je vragen!

Samen online impact maken met een converterende website?
Een van onze specialisten helpt je graag verder met je online vraagstukken.

WordPress specialisten
Converterende websites
70+ tevreden referenties
WordPress Multisite: wat is het en is het handig voor mij? WordPress Multisite: wat is het en is het handig voor mij? 2021-07-29
DoubleWeb
DoubleWeb