Hoog scoren in Google met het SEO-vriendelijke WordPress

Datum: 27 maart 2019, Auteur: Michael Parry, Categorie: Webdevelopment

Bij DoubleWeb werken we graag met systemen die werken. Dit is de reden dat we al onze websites bouwen in WordPress. WordPress is een gebruiksvriendelijk CMS. Dat wil zeggen dat niet alleen wij, doorgewinterde WordPress developers, gemakkelijk in dit CMS kunnen werken, maar dat onze klanten dat ook kunnen.

In deze blog leggen we je uit waarom wij voor WordPress kiezen en gaan we dieper in op de SEO-vriendelijkheid van WordPress.

Let op welke WordPress ontwikkelaar je kiest!

Let er wel op dat we het in deze blog hebben over WordPress out-of-the-box, dus WordPress zonder dat er plugins of andere functionaliteiten aan zijn toegevoegd. Een slechte ontwikkelaar die een WordPress website bouwt en daarvoor aanpassingen maakt en een nieuw thema ontwikkelt, kan het SEO-voordeel van WordPress tenietdoen. Zorg dus altijd dat je voor een goede WordPress ontwikkelaar kiest die verstand van zaken heeft!

Waarom WordPress je website SEO-vriendelijk maakt

WordPress is niet alleen gebruiksvriendelijk, maar helpt je daarnaast ook op een ander zeer belangrijk punt: SEO. SEO of zoekmachine optimalisatie is een punt waar je niet buiten kunt als je gevonden wilt worden door potentiële klanten.

Door middel van SEO zorg je ervoor dat je website goed scoort in de zoekmachines. Van alle online sessies begint 93% met een zoekopdracht in een zoekmachine. Je mist dus een aanzienlijk deel van je gewenste doelgroep als jouw website niet tussen de zoekresultaten in de zoekmachine staat.

Een WordPress website is in de basis een goed begin voor SEO. WordPress geeft je website namelijk eigenschappen mee waarvan de zoekmachine blij wordt.

Google is niet voor niets fan van WordPress websites. WordPress websites zijn SEO-vriendelijk doordat zij:

  • Gebaseerd zijn op een open source platform;
  • Overzichtelijke code leveren;
  • Gemakkelijk nog SEO-vriendelijker te maken zijn door middel van handige plugins als de Yoast plugin.

Open source

WordPress is een zeer populair open source platform en is dus gratis toegankelijk voor iedereen. De software wordt elke dag door een ontelbaar aantal mensen gebruikt én verbeterd, wat de werking van WordPress en dus van jouw website ten goede komt.

Google weet dat WordPress veelvuldig gebruikt en continu verbeterd wordt, wat het een betrouwbaar CMS maakt dat goede websites aflevert die gebruiksvriendelijk zijn voor zowel de zoekmachine als de gebruiker.

Doordat dit open source platform continu verbeterd wordt, is de kans minimaal dat je website foutmeldingen geeft of niet te bereiken is. De zoekmachine krijgt dus altijd ‘duidelijke taal’ voorgeschoteld en ‘snapt’ waar jouw website over gaat, wat je score in de zoekmachine ten goede komt.

Dit maakt WordPress een betrouwbaar systeem om je website mee te bouwen. Je maakt het niet alleen jezelf gemakkelijk door een gebruiksvriendelijk CMS te gebruiken, maar maakt ook Google blij met een website die duidelijk en dus goed te indexeren is.

Overzichtelijke code = een blije zoekmachine

Een in WordPress gebouwde website heeft een gestructureerde code. Dat vinden niet alleen onze WordPress webdevelopers, maar dat vindt ook Google. Met WordPress heb je dus websites die gemakkelijk kunnen worden geïndexeerd door Google. En dat is goed voor de SEO van je website!

Als de achterkant van je website een onopgeruimde, rommelige code toont, kan dit ervoor zorgen dat de crawler van Google in de war raakt. Als dit gebeurt, heeft dit een negatief effect op Googles beoordeling van je website. Met andere woorden: een onoverzichtelijke code kan ervoor zorgen dat je lager in de zoekresultaten belandt.

Voorbeeld: hoe maakt WordPress Google blij?

Vergelijk je website met een ouderwetse apothekerskast die de hele wand beslaat, met allemaal lades in verschillende formaten. Misschien is die kast van binnen wel heel netjes en secuur ingeruimd: er is een laatje voor de punaises, eentje voor enveloppen, eentje voor visitekaartjes, eentje voor printpapier… Aan de buitenkant zie je hier echter niets van: als alle laatjes dichtzitten, zou het zomaar eens een enorme zooi kunnen zijn aan de binnenkant.

Wat WordPress doet, is niet alleen voor opgeruimde laatjes zorgen, maar die laatjes ook voorzien van een duidelijk label. Zo weet Google precies wat hij waar kan vinden. Alle pagina’s van je website liggen als het ware opgeslagen op een logische plek en zijn voorzien van een label dat aangeeft om wat voor pagina het gaat.

Ook zorgt WordPress ervoor dat er geen overbodige code in je website staat, dus dat er geen troep in de denkbeeldige laatjes ligt. Zo is voor Google direct duidelijk wat de inhoud van je pagina’s is. Jij kunt immers ook twijfelen of je wel het goede laatje hebt gekozen als je het punaiselaatje opentrekt en bovenop eerst twee kurkentrekkers, een lading postelastieken, een verdwaalde schoenlepel en een rol pepermunt vindt.

Handige plugin: de Yoast SEO plugin

Er zijn verschillende SEO-plugins voor WordPress. Een wijdverbreide en handige plugin die zijn sporen al heeft verdiend, is de Yoast SEO plugin. Yoast is een handige SEO-plugin die je heel praktisch helpt om (de content van) je website op een voor SEO optimale manier aan te bieden. De Yoast plugin biedt je vooral ondersteuning bij het maken van sterke SEO-content, maar helpt je ook met wat technische zaken.

Een aantal van de zaken die je met de Yoast plugin kunt en die een positief effect hebben op de zoekmachinevriendelijkheid van je website:

  • Een XML sitemap creëren

Een XML-sitemap bevat alle pagina’s die op je website te vinden zijn. Het is dus een soort inhoudsopgave die Google helpt de weg te vinden op je website. WordPress zelf biedt niet de mogelijkheid om een XML sitemap te creëren. Met de Yoast plugin voeg je snel en eenvoudig een sitemap toe aan je website.

  • META-gegevens ingeven en gelijk een preview zien

Met Yoast kun je heel gemakkelijk elke pagina een goede META-titel en META-omschrijving meegeven. De plugin geeft aan of je META-gegevens de juiste lengte hebben en je krijgt gelijk een preview te zien van hoe je pagina er op de zoekresultatenpagina van Google uit komt te zien.

  • De inhoud van je pagina checken

Hoe is je tekst geschreven vanuit SEO-oogpunt? Yoast meet je tekst door aan de hand van een aantal eigenschappen die belangrijk zijn voor de leesbaarheid van een online tekst. Het gaat dan om leesbaarheid in de ogen van zowel Google als de gebruiker. De Yoast plugin kijkt bijvoorbeeld naar de kop van je tekst, je heading tags, de URL en het aantal keren dat je je zoekterm hebt verwerkt in de tekst.

SEO-vriendelijke WordPress website nodig?

Wil jij ook een unieke WordPress website die klaar is voor goede SEO? Webdesign bureau DoubleWeb kent alle ins en outs van WordPress en weet precies hoe jouw website er goed uitziet, zowel voor bezoekers als voor de zoekmachines.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

Wil je meer weten over een WordPress website?
Een van onze specialisten helpt je graag verder met je uitdagende vraagstukken.

WordPress specialisten
Converterende websites
60+ tevreden referenties
Hoog scoren in Google met het SEO-vriendelijke WordPress Hoog scoren in Google met het SEO-vriendelijke WordPress 2021-07-29
DoubleWeb
DoubleWeb Michael Parry

Auteur

Michael Parry

Gezelligheidsman met de aanstekelijkste lach van het kantoor en een haat-liefdeverhouding met hoog-laagmeubilair (gehecht aan zijn zit-stabureau, maar op een stapelbed krijgt hij last van de zwaartekracht). Speelt in zijn vrije tijd de PlayStation uit en onder werktijd WordPress. Deze lead developer zet graag een stap extra, wat ons tevreden klanten en een tevreden Michael oplevert.