WordPress onderhoud: 13 handige tips

Datum: 26 september 2022, Auteur: Michael, Categorie: Algemeen
speerpunten voor een goede wordpress website

Heb je een WordPress-website in de lucht? Tijd en aandacht besteden aan het onderhoud is superbelangrijk. Doe je dat niet, dan zou je zomaar eens tegen vervelende obstakels kunnen aanlopen. Hoe je jouw WordPress-website onderhoudt? In dit blog vertellen we je graag meer over de volgende punten:

  • Veilig wachtwoord instellen
  • Plugins up-to-date houden
  • Oude en niet gebruikte plugins en thema’s verwijderen
  • Regelmatig inhoud checken
  • Back-ups van de site maken
  • Website beveiligen met een plugin
  • PHP updaten
  • De snelheid van de website
  • Database optimaliseren
  • Bezoekers analyseren
  • Site zoekmachine vriendelijk maken
  • Gebroken links opzoeken
  • Hosting en licenties

Zelf doen of uitbesteden?

Om te beginnen goed om te weten: over het algemeen is jouw WordPress-website makkelijk zelf te onderhouden. Weet je wat je precies moet doen en waarop je moet letten, dan kom je al heel ver. Kom je er zelf toch niet helemaal uit? Of zijn er ingewikkelde werkzaamheden benodigd? Dan is het verstandig om jouw WordPress-onderhoud uit handen te geven. Bijvoorbeeld aan DoubleWeb.

Onze tips en tricks voor WordPress-onderhoud vind je hieronder. Ons advies is deze punten regelmatig na te lopen; zo staat je website er altijd up-to-date bij én ben je indexeerbaar in de zoekmachines.

Onze 13 tips voor WordPress onderhoud

  1. Veilig wachtwoord instellen

Niets is vervelender dan als jouw website wordt misbruikt door hackers of andere kwaadwillende mensen. Besteed daarom aandacht aan het instellen van een sterk wachtwoord. Dat wil zeggen: kies een wachtwoord met 12 tot 16 karakters, waarvan symbolen, cijfers, hoofdletters én kleine letters.

Werken er meerdere mensen aan jouw website? Let er dan op dat ze een eigen account gebruiken en hun inloggegevens uniek en sterk zijn. Daarbij een goede tip: verwijder op regelmatige basis de accounts van de mensen die niet meer aan de website werken. Zo heb je overzichtelijk wie er bij de website kunnen en dat houdt de veiligheid op peil.

  1. Plugins up-to-date houden

Updates van plugins worden vaak uitgebracht om veiligheidslekken te dichten, nieuwe functionaliteiten toe te voegen, de performance te verbeteren of fouten te herstellen. En je kunt je dan ook vast voorstellen: deze updates uitvoeren is superbelangrijk.

Besteed je je WordPress-onderhoud uit aan DoubleWeb, dan heb je daar geen omkijken naar. Wij voeren deze update iedere maand uit voor onze klanten. En is er snelheid gewenst – bijvoorbeeld als er een kritieke update is van een plugin – dan zetten wij álle zeilen bij om de deze per direct te voltooien.

  1. Oude en niet-gebruikte plugins en thema’s verwijderen

We vertelden je net dat plugins up-to-date moeten blijven om veiligheidslekken te voorkomen. Om dezelfde reden is het belangrijk dat je oude en niet-gebruikte plugins en thema’s verwijdert. Voorziet een ontwikkelaar de plugins of thema’s namelijk niet meer van een update en zit er een veiligheidslek in? Dan ontstaat er een extra mogelijkheid voor hackers om de website binnen te dringen. En dat is natuurlijk het laatste wat je wil.

  1. Regelmatig inhoud checken

Nieuwe contactgegevens, een prijsverandering of onjuiste informatie op de website: allemaal punten die je up-to-date moet houden. Maar die er tegelijkertijd bij inschieten, omdat je er niet bij stilstaat. Ons advies is daarom: loop regelmatig je website langs en check hem grondig op inhoud. Want zeg nou zelf: hoe vervelend is het als een website niet de informatie bevat waarnaar je op zoek bent? Dat werkt je bezoekers aardig op de zenuwen.

Ben je niet tevreden over bepaalde tekst op je website en wil je dit makkelijk en snel vervangen? Een handige tip is om te Googlen op [site:jouwwebsite.nl “hier een exacte zoekterm”]. Zo vind je alle vermeldingen van deze tekst op je website.

  1. Back-ups van de site maken

Gaat er iets fout op je website of word je gehackt, dan is een back-up een geschenk uit de hemel. Dit is dé manier om je ‘kapotte’ website te herstellen. En een back-up maken van je website is dan ook ten zeerste aan te raden.

Goed om te weten hierbij is: je kunt je back-up het beste los van de webserver bewaren. Mocht er iets met de website gebeuren – zoals een fout bij een update of een hack waarmee de server direct geïnfecteerd wordt –  dan blijft je back-up in ieder geval intact.

Technisch onderhoud WordPress-website: schakel een professional in

Bovenstaande vijf punten laten zien: WordPress-onderhoud is niet altijd moeilijk. Blok wekelijks of maandelijks een moment in je agenda om hieraan te werken en je komt er zelf wel uit. Zonder een professional in de arm te nemen. Toch?

Niet altijd. Soms is het wel degelijk verstandig om een expert in te schakelen. Bij WordPress-onderhoud komen bijvoorbeeld ook best wel wat technische aspecten kijken. En we begrijpen: niet iedereen heeft daar kaas van gegeten.

Besteed je (een deel van) jouw WordPress-onderhoud uit aan een professional, dan weet je zeker dat je website optimaal werkt voor jezelf, de doelgroep én voor Google. De prijzen van WordPress-onderhoud verschillen. Aanvullende werkzaamheden voor WordPress-onderhoud uitbesteden aan DoubleWeb? Dat kan al vanaf € 60,- per maand.

  1. Website beveiligen met plugin

Dat de beveiliging van je website superbelangrijk is, dat hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar wel goed om te weten is: hoe doe je dat, je website beveiligen? In ieder geval moet je aandacht besteden aan een veilige hosting en het updaten van de software. Je kunt dan wel nog zo’n veilige website hebben: is de veiligheid van de hosting niet op orde of is een server slecht beveiligd, dan is een hacker alsnog binnen no time binnen.

Mocht je je eigen website nóg veiliger willen maken, dan kun je gebruikmaken van plugins. Een voorbeeld hiervan is iThemes Security plugin. iThemes Security toont een lijst met zaken die je kunt toepassen om de beveiliging te optimaliseren.

  1. PHP updaten

Wat verder van belang is bij het onderhouden van je WordPress-website: PHP updaten. Dit is een programmeertaal waar WordPress op draait. En het is dus de software die updates krijgt. Het is belangrijk dat die ook daadwerkelijk geüpdatet wordt. Een nieuwe versie PHP zorgt namelijk vaak voor een snellere website. Dit is voor jou als eigenaar, voor Google én voor je bezoekers een groot pluspunt.

  1. De snelheid van de website

Zoals we net lieten vallen: een snelle website is voor meerdere partijen van toegevoegde waarde. En heb je dus het idee dat het uren duurt om je website te laden, dan weet je dat dat hét moment is om in actie te komen. De snelheid van je website hangt samen met diverse factoren. Denk hierbij aan de hosting, de websiteontwikkeling en de inhoud van de website.

Kijken we naar de websiteontwikkeling, oftewel de techniek van de website, dan spelen er een aantal factoren een rol. Je moet bijvoorbeeld verschillende berekeningen maken en aanvragen doen om de website functioneel te laten werken. Heb je deze technische kennis niet in huis? DoubleWeb helpt je hier graag bij.

Wat betreft de inhoud van de website, is het zaak deze te optimaliseren om de kortste laadtijd te halen. Als voorbeeld: gebruik geen grote foto’s en video’s. Deze hebben een vertragende factor.

  1. Database optimaliseren

Een volle database kun je eigenlijk vergelijken een rommelige kamer: daar duurt het langer om iets te vinden dan in een georganiseerde en opgeruimde kamer. Zo werkt het ook met een volle database. En daarom is het belangrijk om deze met regelmaat optimaliseert.

Een volle database vertraagt je website, terwijl hem schoonhouden ervoor zorgt dat jouw website een stuk sneller werkt. In de meeste gevallen werkt het als volgt: Hoe ouder jouw website is, hoe meer revisies, oude plugins en thema’s er over het algemeen opgeslagen zijn. En hoe trager jouw website dus is.

  1. Bezoekers analyseren

Jouw website heeft een doel. Je wilt bijvoorbeeld een product of dienst verkopen, informatie geven of leads genereren. Zomaar iets doen is als een schip zonder kapitein: je weet niet welke richting je opgaat. Om jouw website dus op een goede manier bij te sturen is het handig om te analyseren wat bezoekers op jouw website doen. Doe dit door middel van tools zoals Google Analytics die via een trackingcode de gegevens van de bezoeker meten.

  1. Site zoekmachinevriendelijk maken

Je bent op zoek naar een antwoord op een vraag of bijvoorbeeld naar een nieuw T-shirt. Grote kans dat jouw zoektocht dan begint bij Google. In de meeste gevallen kijk je alleen op de eerste pagina van de zoekresultaten. En precies daarom is het zo belangrijk dat jouw site zoekmachinevriendelijk is.

Hoe je dat voor elkaar krijgt, hoger in de zoekmachine komen? Grof gezegd zit dat zo: Allereerst laat je jouw websitestructuur kloppen. Want is dat het geval, dan is dat een goede basis voor jou, voor je doelgroep en daarom ook voor Google. Vervolgens zorg je ervoor dat je content in orde is, je de juiste URL’s aanmaakt en je een duidelijke sitemap hebt. DoubleSmart helpt je graag met het zoekmachinevriendelijk maken van je website.

  1. Gebroken links opsporen

Probeer te voorkomen dat een gebruiker op een 404-pagina eindigt. Niet alleen is dit verwarrend en frustrerend voor de bezoeker, ook heeft het direct impact op de vindbaarheid van jouw website in Google. Google maakt zijn rangschikking namelijk onder andere op basis van de gebruiksvriendelijkheid van een website. En je begrijpt: met gebroken links scoor je geen punten.

Ons advies is dus: check regelmatig of je website gebroken links bevat – bijvoorbeeld met plugins zoals Broken Link Checker – en corrigeer deze direct.

  1. Hosting en licenties

Tot slot een belangrijk punt als het gaat om WordPress-onderhoud: aandacht besteden aan de hosting en licenties. Een goede hosting is het halve werk. De hosting zorgt er als het ware voor dat je een goede motor hebt achter je website. Hierdoor wordt de software sneller en profiteer je van een sterke beveiliging en goede service. Niet tevreden over je huidige hostingprovider? Het kan best een uitdaging zijn om een andere veilige en goede provider te vinden. Maar besteed hier wél voldoende tijd en aandacht aan, zodat je écht de juiste keuze maakt.

Om plugins en/of thema’s te blijven updaten heb je vaak licenties nodig. Het is daarom aan te raden ervoor te zorgen dat jij machtiging hebt over de licenties op je website. Zo kan je óók als je niet meer samenwerkt met je webbouwer, nog bij de licenties.

Hulp nodig?

Ervoor zorgen dat jouw website up-to-date is, goed beveiligd blijft én regelmatig geoptimaliseerd wordt: dát is wat je te doen staat. Heb je genoeg handvaten om hier zelfstandig mee aan de slag te gaan? Of kun je nog wel wat hulp gebruiken? DoubleWeb neemt het onderhoud van jouw WordPress-website graag (gedeeltelijk) van je uit handen. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

WordPress onderhoud: 13 handige tips WordPress onderhoud: 13 handige tips 2023-08-22
DoubleWeb
DoubleWeb