Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

PHP was origineel een afkorting voor Personal Home Page, maar deze originele beschrijving wordt niet meer gebruikt. De aanvulling “Hypertext Preprocessor” werd toegevoegd, het betreft een algemene scripting taal die specifiek gericht is op web development. De code wordt normaal gesproken uitgevoerd op een web server. Ook buiten het internet kan deze taal toegepast worden. Wat is PHP en waarom is deze scripttaal belangrijk voor het internet?

Wat is PHP?

De ontwikkeling van PHP begin in 1994, Rasmus Lerdorf schreef diverse CGI (Common Gateway Interface) programma’s in C om zijn persoonlijke homepage mee in te richten. De code werd uitgebreid om te werken met webformulieren en om data uit te wisselen met databases. Zo ontstond de Personal Home Page / Forms Interpreter. Het PHP systeem werd voor het eerst gepubliceerd in 1995 inclusief variabelen die afgeleid waren van Perl, en de optie om HTML code te embedden. De syntax lijkt op Perl, maar vereenvoudigd en minder consistent.

PHP is niet ontwikkeld als volwaardige programmeertaal, maar groeide steeds verder uit tot de taal die het nu is. De opeenstapeling van functies heeft ertoe geleid dat namen van functies niet consequent zijn, evenals de indeling van parameters. Er is een officiële mascotte in de vorm van de “elePHPant”. Dit is een blauwe olifant met de letters “PHP” op de zijkant afgebeeld. Dit ontwerp stamt uit 1998 en werd ontworpen door Vincent Pontier. De letters doen denken aan de vorm van olifant, vandaar dat voor deze vorm werd gekozen.

PHP 8

De officiële versie 8 werd eind 2020 geïntroduceerd en heeft een groot aantal nieuwe functies. Daarnaast zijn er diverse ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. Versie 7 dateert uit 2015, versie 6 is nooit verschenen. De laatste 7.4 update werd uitgebracht in het najaar van 2019. Een officiële tijdlijn voor ontwikkeling van de code werd in 2011 ingesteld, waarbij naast kleine aanpassingen ook grotere releases vooraf gepland worden.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z