Misschien sta je er niet direct bij stil, maar net zoals telefoons, laptops en apps, dien je WordPress-websites ook regelmatig te updaten. WordPress wordt namelijk constant getest en verbeterd, om zo te zorgen voor de beste prestaties. Zo’n update brengt bijvoorbeeld eventuele beveiligingslekken aan het licht en daarnaast krijgt WordPress steeds nieuwe functies. Waarom dit zo belangrijk is en wat een WordPress-update je exact oplevert? Dat zetten we uiteen in dit blog. Kort samengevat komt het volgende aan bod:
Een van de grootste redenen waarom het uitvoeren van WordPress-updates belangrijk is, is dat je hiermee de veiligheid van je website waarborgt. Omdat WordPress een gratis open source platform is, kan eigenlijk iedereen de source code inzien. Dit geeft hackers de kans om de source code te doorzoeken en potentiële beveiligingsfouten te ontdekken. Deze fouten gebruiken ze vervolgens om malware te installeren op een website of om een ransomware- of denial-of-service-aanval uit te voeren. Iets wat je absoluut wil voorkomen.
Hackers zijn tegenwoordig ook nog eens erg actief, wat terug te zien is in de groei van het aantal aanvallen op WordPress-websites de laatste jaren. De reden van deze toename is niet alleen dat de source code voor iedereen toegankelijk is, maar ook dat WordPress voorheen voornamelijk gebruikt werd door bloggers; een doelgroep die voor hackers niet interessant is. Nu ook steeds steeds meer bedrijven dit platform gebruiken, die vertrouwelijke informatie over de organisatie of over klanten opslaan, slaan hackers hun slag.
Om ervoor te zorgen dat jouw website geen slachtoffer wordt van een aanval, is het dus van groot belang regelmatig beveiligingsupdates uit te voeren. Hiermee geef je hackers minder lang de tijd om een loophole in de beveiliging te vinden en een cyberaanval wordt zo voorkomen.
Naast dat WordPress-updates zorgen voor veiligheid, dienen ze ook voor het ontdekken en herstellen van fouten in het systeem. En dat is broodnodig, want dit soort onjuistheden komen vaak voor.
Ter illustratie: het is mogelijk thema’s en functies aan je website toe te voegen die WordPress zelf niet aanbiedt; dat wordt gedaan met behulp van third-party plug-ins. Zowel de thema’s als de plug-ins als de functies van WordPress zelf worden grondig getest voor publicatie. Tijdens het testen komen echter niet altijd alle fouten in de software aan het licht; er zijn vaak aspecten die tijdens de testfase werken, terwijl ze op een live website toch niet helemaal doen wat ze moeten doen.
De fouten in het systeem worden hersteld tijdens de eerstvolgende update. Zo’n update is dan ook van groot belang om WordPress probleemloos te kunnen blijven gebruiken. Ook goed om op te letten, is dat je de updates met regelmaat uitvoert. Want hoewel een update de foutjes uit de vorige versie oplost, bevat ook iedere nieuwe versie onjuistheden. Door de updates regelmatig uit te voeren, zorg je ervoor dat er zo min mogelijk fouten op je website aanwezig zijn.
De derde reden waarom WordPress-updates belangrijk zijn, is dat je er zo voor zorgt dat je website goed en snel werkt. Dat houdt in: webpagina’s die snel laden, informatie en afbeeldingen die goed weergegeven worden en functies die doen wat ze horen te doen.
Niet alleen is dat van belang voor de gebruiksvriendelijkheid voor je website, ook beïnvloedt dit mogelijk het aantal websitebezoekers. Google ziet de laadtijd van een webpagina namelijk als een belangrijke factor voor de User Experience (UX) op een website. Als deze score laag is, leidt dat ertoe dat Google je website lager rangschikt in de zoekresultaten. En dit zorgt dan weer voor minder websitebezoekers. Voor een hoge SEO-waarde (Search Engine Optimization) en goede Core Web Values, is een snelle website dus gewenst.
Updates zorgen ervoor dat laadtijden van webpagina’s en de snelheid van je website niet verslechteren. Bugs worden bijvoorbeeld opgelost en verbeteringen worden doorgevoerd. Dankzij updates presteert je website optimaal, wat bijdraagt aan een hogere SEO-waarde en goede Core Web Values.
De laatste reden waarom WordPress-updates belangrijk zijn, is dat je je website zo kunt blijven ontwikkelen met nieuwe functies. Dit soort updates komen dan wel minder vaak voor dan updates voor beveiliging, bug fixes en prestaties; ook updates die nieuwe functies toevoegen zijn van grote waarde.
Met innovaties kun je de gebruiksvriendelijkheid van je website namelijk blijven verbeteren. Iets wat ontzettend belangrijk is; hoe bezoekers je website ervaren, heeft mogelijk invloed op de conversie.
Bij het uitvoeren van een update, voegt WordPress automatisch de nieuwste functies toe. Dit kunnen compleet innovatieve features zijn, maar het is ook mogelijk dat oude functies in een nieuw jasje gestoken worden. Een nieuwe functie, die er futuristisch uitziet, zorgt er hopelijk voor dat een websitebezoeker zich aangetrokken voelt, geïntrigeerd is en een fijnere gebruikerservaring heeft.
Hebben we je overtuigd van het belang van WordPress-updates? En wil je ze direct uitvoeren? Dan is één ding nog wel goed om te weten: het regelmatig maken van een back-up van je website is essentieel als je updates gaat uitvoeren. De reden hiervan: het komt nog wel eens voor dat een WordPress-update niet helemaal goed samengaat met plug-in- en thema-updates. Plug-ins en thema’s zijn immers van third-parties afkomstig. En hoewel ze erop gemaakt zijn om goed samen te gaan, is een conflict niet uitgesloten. Je website kan in zo’n geval stuk gaan en stoppen met werken. Een back-up is dan wel zo fijn.