Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Wat is conversie?

Conversie of in het Engels conversion is een term die in marketing staat voor het converteren van de status die een consument heeft. Dit kan van een geïnteresseerd persoon naar een betalende klant zijn, of iemand die niet bekend is bij een organisatie die contactgegevens achterlaat. Wat betekent conversie en hoe werkt dit binnen de verkooptrechter?

Definitie conversie

Conversie betekent letterlijk ‘omzetten’. Van één status naar een andere status. Dit is een begrip dat met name in marketing wordt toegepast om resultaten te bepalen. Iemand die in een kledingwinkel rondloopt wordt doorgaans een ‘klant’ genoemd, dit is feitelijk gezien niet juist. Het is namelijk een potentiële klant die pas na het afrekenen aan de kassa daadwerkelijk een betalende klant is geworden. Die conversie aan de kassa is het verschil tussen wel of geen omzet genereren. In een traject van verkoop kunnen er nog veel meer schakels zijn, daarnaast zijn er ook andere vormen van conversie mogelijk.

Sales funnel conversion

De verkooptrechter of sales funnel is een lineair pad die mogelijke klanten doorlopen om tot een aankoop over te gaan. Dit pad wordt vaak gevisualiseerd als trechter omdat de groep potentiële klanten steeds kleiner wordt naarmate kandidaten zich verder in de funnel bevinden. Iedere stap kan als conversie worden aangemerkt. Zo kan een bezoeker via een banner op een website komen, dit is de eerste conversie. Er wordt nog geen bestelling geplaatst maar deze persoon meldt zich wel aan voor een nieuwsbrief. Daar komt verder geen respons op dus de aanbieder stuur een mail met een kortingscode. Hier maakt de lead gebruik van door de webshop te bezoeken, een product te kiezen, in het winkelmandje de code toe te voegen en af te rekenen. Al deze conversies leiden tot het beoogde resultaat; de aankoop van een product.

Conversies zijn niet altijd gericht op verkoop. Ook het creëren van leads, meer pageviews voor een website of het delen van informatie via social media kunnen beoogde conversies zijn.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z