Conversie of in het Engels conversion is een term die in marketing staat voor het converteren van de status die een consument heeft. Simpel gezegd, conversie is het moment waarop een bezoeker van je website een specifieke actie uitvoert die jij waardevol vindt. Dit kan van alles zijn: van het kopen van een product tot het inschrijven voor een nieuwsbrief. Wat betekent conversie en hoe werkt dit binnen de verkoopfunnel?
Met DoubleWeb zetten wij de webshop voor jou in elkaar en kijken we samen naar de conversies.
Conversie betekent simpelweg het omzetten van de ene situatie in de andere. In de marketingwereld gebruiken we dit woord om te beschrijven hoe we iemand van de ene stap naar de volgende brengen, en uiteindelijk naar een doel, zoals een aankoop.
Neem bijvoorbeeld iemand die rondkijkt in een kledingwinkel; we noemen zo iemand vaak een ‘klant’, maar eigenlijk is dat nog niet helemaal correct. Die persoon is een potentiële klant, ze worden pas echt een klant wanneer ze iets kopen en betalen bij de kassa. Die verandering van rondkijken naar daadwerkelijk kopen, is een conversie omdat het leidt tot omzet voor de winkel. Maar het proces naar een aankoop toe kan veel stappen bevatten en er zijn ook andere soorten conversies die waardevol zijn, niet alleen het kopen van iets.
Conversies zijn onmisbaar omdat ze aangeven hoe goed je website presteert. Ze helpen je om te begrijpen of je de juiste bezoekers aantrekt en of je website effectief is in het overtuigen van deze bezoekers om de acties uit te voeren die jij belangrijk vindt. Zonder conversies, ongeacht hoeveel bezoekers je hebt, maakt je website niet het verschil dat het zou kunnen maken.
Er is een belangrijk onderscheid tussen harde en zachte conversies. Een harde conversie in een webwinkel is meestal een verkoop of een andere actie die directe inkomsten genereert. In een website is een harde conversie vaak het invullen van een aanvraagformulier. Een zachte conversie is minder direct maar nog steeds waardevol, zoals het inschrijven voor een nieuwsbrief. Beide types conversies zijn belangrijk voor het succes van je online aanwezigheid.
e verkooptrechter, ook wel sales funnel genoemd, is een proces dat potentiële klanten stap voor stap volgen tot ze iets kopen. Je kunt dit proces zien als een trechter: aan het begin zijn er veel mensen die misschien geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt, maar op elke volgende stap blijven er minder mensen over die daadwerkelijk dichter bij een aankoop komen. Elke actie die een potentiële klant dichter bij een aankoop brengt, noemen we een conversie.
Bijvoorbeeld: iemand ziet een advertentie van jouw webshop en klikt erop, dat is de eerste conversie. Misschien kopen ze nog niets, maar schrijven ze zich wel in voor jouw nieuwsbrief. Dat is ook een conversie. Stuur je deze persoon een email met een kortingscode? Dan zet je de eerste stap. Ze gebruiken de code om naar je webshop te gaan. Vervolgens kiezen ze een product uit. Daarna gebruiken ze de code en betalen ze. Al deze acties zijn stappen. Ze zijn ook conversies. Ze leiden naar het uiteindelijke doel: de aankoop.
Het is belangrijk om te weten dat conversies niet alleen over verkopen gaan. Het kan ook gaan om het krijgen van nieuwe leads (mensen die mogelijk in de toekomst iets bij je kopen), het verhogen van het aantal bezoekers op je website, of het verspreiden van jouw content op social media. Je kunt elk van deze doelen beschouwen als een succesvolle conversie.
Het meten van conversies is belangrijk om te weten hoe succesvol je website is. Dit doe je door middel van tools zoals Google Analytics, waar je doelen kunt instellen die overeenkomen met je conversies. Het meten van deze acties laat je zien wat werkt, wat niet, en waar je kunt verbeteren.
Conversie optimalisatie, of Conversion Rate Optimization (CRO), is het proces van het verbeteren van je website om het aantal conversies te verhogen. Dit betekent het aanpassen van verschillende elementen van je site, zoals de lay-out, de content, of de call-to-action buttons, om meer bezoekers te overtuigen om de actie te ondernemen die jij wenst. Het is een voortdurend proces van testen, meten, en aanpassen om je website zo effectief mogelijk te maken.
Bij DoubleWeb bouwen wij een webshop of website voor jou, en optimaliseren wij hem wanneer we zien dat de webshop verbetert moet worden.