Caching is een Engelse term die staat voor tijdelijk opslaan van data in het geheugen van een computersysteem. De inhoud van de cache wordt niet permanent bewaard maar alleen zolang het nodig is om te gebruiken. Als er andere data prioriteit heeft zal de data in de cache worden gewist om er nieuwe data in op te slaan. Wat is caching en hoe verschilt dit met buffering?
Een computer moet veel data verwerken, vaak ook dezelfde data steeds weer opnieuw. In plaats van steeds de benodigde informatie op te halen is het efficiënter om een cache te bewaren met daarin data die opnieuw gebruikt kan worden. Dit kan laadtijden verkorten en het energieverbruik reduceren. Een cache is altijd een tijdelijke opslag die op basis van vooraf ingestelde parameters gewist zal worden.
De caching betekenis is niet hetzelfde als buffering, al bestaan er wel overeenkomsten. In beide gevallen gaat het om de tijdelijke opslag van data, het voornaamste verschil is dat er met buffering specifiek rekening wordt gehouden met de weergave van de data die gebufferd wordt. Denk aan een video op YouTube. Een deel van de video zal middels buffering worden opgeslagen, mocht de internetsnelheid voor een moment vertragen zal de video toch vloeiend doorspelen. Bij caching gaat het om data die meerdere malen snel en efficiënt geladen kan worden.
Omdat de data in de cache direct oproepbaar moet zijn zal caching bij voorkeur plaatsvinden op een snel type geheugen. Dit zal doorgaans RAM geheugen zijn of een ander type Solid State geheugen. Als er onvoldoende RAM aanwezig is kan een computer gebruik maken van ander geheugen zoals een harde schijf. Dit wordt ook wel ‘swap memory’ genoemd omdat data van locatie A naar B wordt overgezet. Dit kan het systeem vertragen, door extra RAM aan het systeem toe te voegen zal de computer sneller werken. Dit is een bekend fenomeen bij goedkopere Windows computers en Android telefoons waarin bespaard wordt op snel RAM geheugen.