Samen online impact maken met een converterende website?

WordPress specialisten
Converterende website
75+ tevreden referenties

AJAX staat voor Asynchronous JavaScript And XML. Dit is een technologie om websites sneller te maken. Wanneer ze volgens dit protocol worden ontwikkeld zullen ze sneller reageren dan sites zonder deze technologie. Dit wordt gerealiseerd door steeds kleine stukjes informatie naar de web server te sturen, zodat de pagina niet steeds geheel opnieuw hoeft te laden. Wat is AJAX en zijn er naast voordelen ook nadelen bij Asynchronous JavaScript And XML?

Wat is AJAX?

Voor Nederlanders zal deze term onlosmakelijk verbonden zijn met de voetbalclub in Amsterdam, voor web developers is het de korte term voor Asynchronous JavaScript And XML (AJAX). In de historie staat het voor de Griekse held die zichzelf van het leven beroofde. De standaard zoals die op deze pagina beschreven wordt is ontwikkeld door Microsoft in 1999. Hoewel er overwegend voordelen zijn voor standaard gebruik zijn er ook enkele nadelen te noemen:

Voordelen

  • Er worden steeds kleine delen geladen vanaf de webserver de doorgaans code activeren bij de client. Het programma laadt sneller waardoor het sneller zal reageren.
  • De content, de vormgeving en de functie worden strikt gescheiden. Dat maakt ontwikkeling eenvoudiger voor de verschillende professionals.
  • Het is mogelijk om diverse bestandsformaten in te lezen zoals XML of JSON.

Nadelen

  • Er wordt gebruik gemaakt van JavaScript wat niet op alle apparaten actief is.
  • Er zijn webbrowsers die AJAX in zijn geheel niet ondersteunen.
  • Omdat niet de gehele pagina opnieuw wordt geladen zal de geschiedenis in de browser niet meer accuraat zijn. Dit heeft ook invloed op de standaard “terug” knop die niet meer juist functioneert.
  • Wanneer er sprake is van een langzaam netwerk zal dit extra duidelijk worden wanneer de gehele pagina opnieuw moet worden geladen.

In principe is het geen opzichzelfstaand framework maar een set aan web development technieken die aan de zijde van de client gebruikt worden om asynchrone HTTP aanvragen te maken bij de server.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z