Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

De indeling van een pagina is de wijze waarop tekst en beeld wordt geplaatst op een pagina van een document. Naast leesbaarheid zijn er ook andere factoren van belang zoals de intentie van de auteur of de beperkingen van de techniek die toegepast wordt. Wat betekent pagina indeling en wat is een goede indeling van een pagina?

Wat betekent indeling van een pagina?

De pagina indeling wordt ook wel bladspiegel genoemd als het de verhouding tussen het bedrukte deel en de marges van het onbedrukte deel betreft. De betekenis van indeling pagina is echter ook ruimer te omschrijven. Alle elementen op een bladzijde dienen samenhangend te zijn om goed te kunnen lezen. In drukwerk zijn paginamarges van belang. Dit is de ruimte tussen de rand van de pagina en de tekst. Voor drukwerk wordt vaak gebruik gemaakt van een groter vel papier waarvan de randen worden afgesneden.

In print media en met name kranten wordt de term ‘above the fold’ vaak gebruikt. In een kiosk wordt een krant dubbelgevouwen uitgestald, het deel onder de vouwlijn is niet zichtbaar. De bovenste helft wordt daarom gebruikt om een opvallende titel te plaatsen. Dit geeft aan dat naast leesbaarheid ook commercie een rol speelt bij het bepalen van de pagina indeling.

Wat is een goede pagina indeling?

Een goede indeling van een pagina is voor een deel subjectief. Zo zijn er culturele verschillen en trends op het gebied van grafische vormgeving. Als het de indeling betreft dan wordt doorgaans alleen de verhouding tussen tekst, afbeelding en lege ruimte bedoeld. Zaken als kleurgebruik spreken echter ook een rol in de perceptie van het beeld als geheel.

Bij computerschermen is geen eenduidige indeling van een pagina te bepalen omdat schermen afwijkende formaten bezitten. Denk aan een horizontaal georiënteerd laptopscherm of een verticaal georiënteerd smartphone scherm. Bij internetpagina’s bestaat er geen vaste hoogte wat bij de indeling ook een punt van aandacht is.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z