Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

WebP afbeeldingen zijn opgeslagen in een bestandsformaat dat zowel lossy als lossless compressie biedt met ondersteuning voor animatie en transparantie. Het is een formaat dat in 2010 werd geïntroduceerd door Google. Het is een alternatief voor JPG, PNG en GIF bestanden. Wat zijn WebP afbeeldingen en is het verstandig om dit formaat te gebruiken op websites?

Wat zijn WebP afbeeldingen?

Er zijn veel bestandsformaten. Wat betreft afbeeldingen wordt JPG het meest gebruikt. GIF is met name populair voor korte animaties en PNG heeft als voornaamste voordeel dat er transparante delen in de afbeeldingen mogelijk zijn. Het betreft rasterafbeeldingen die opgebouwd zijn uit pixels. In tegenstelling tot vectorbestanden zoals SVG en EPS zijn deze afbeeldingen niet schaalbaar zonder kwaliteitsverlies. De definitie van WebP afbeeldingen is een bestandsformaat met variabele compressie, transparantie en animatie. Daarmee is het in theorie meer geschikt voor gebruik op internet dan andere rasterafbeeldingen.

Hoe maak je WebP afbeeldingen?

Er zijn veel fotobewerking pakketten die WebP afbeeldingen kunnen laden, opslaan is niet altijd mogelijk. Google zou in 2019 een officiële plug-in uitbrengen voor Adobe Photoshop. Andere pakketten die het formaat kunnen laden zijn GIMP, Pixelmator, IrfanView en XnView.

Waarom zijn WebP afbeeldingen niet standaard?

PNG was beter dan JPG omdat er geen kwaliteit verloren ging bij de compressie. Het was beter dan GIF omdat er geen licentierechten van toepassing waren. Toch bleven JPG en GIF de meest gebruikte formaten. Dit is ook het geval bij WebP afbeeldingen. Hoewel de specificaties in theorie superieur zijn is het lastig om een nieuwe standaard te introduceren.

Sinds de introductie in 2010 wordt het formaat in 2021 door bijna 95% van alle browsers ondersteund. Google Chrome loopt hierbij voorop, Microsoft Edge zou pas in 2020 volgen en Apple zou met iOS en macOS Big Sur ook ondersteuning gaan bieden. Als het niet zeker is dat een webpagina goed wordt weergegeven zal de webdesigner eerder kiezen voor een minder efficiënt formaat dat gegarandeerd wordt weergegeven. Een mogelijke oplossing van dit probleem is dat je WebP afbeeldingen toont in browsers die dit ondersteunen, terwijl je JPG afbeeldingen als alternatief biedt indien die ondersteuning er niet is. Het nadeel is dat je alle afbeeldingen dan echter dubbel op moet slaan.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z