Een footer wordt in het Nederlands ‘voettekst’ genoemd, al wordt de Engelse term in dagelijks gebruik vaker toegepast. Het betreft een typografische term die staat voor een sectie aan de onderzijde van een pagina. Het is daarmee het tegenovergestelde van een header. Wat is een footer en hoe wordt dit toegepast in HTML?
Head betekent hoofd, foot betekent voet. De header staat dus bovenaan en de footer staat onderaan een pagina. In drukwerk kan hier informatie vermeld staan zoals het paginanummer, de titel van een boek of de auteur. Ook het opschrift van een CD of DVD kan voorzien zijn van een footer, het gebruik is niet beperkt tot een specifieke vorm of medium. In DTP is het mogelijk om naast een standaard voettekst ook dynamisch content te laten genereren. Denk aan een automatische paginanummering of de datum van publicatie.
Als je kijkt naar een footer in HTML en je vergelijkt dit met het gebruik van headers op webpagina’s dan is er verschil te zien in het gebruik. Een header kent online een hiërarchische structuur die van H1 tot H6 gaat. Het betreft dan titels en subtitels. De footer is echter een vast element onderaan de pagina zonder verdere onderverdeling.
Wat betreft footer design kan een standaard voettekst helpen om een website beter navigeerbaar te maken. Daarnaast biedt het ook een manier om de visuele eenheid en uitstraling van de site te versterken. Door de footer in een CSS te definiëren kan de opmaak snel worden aangepast als dit nodig is. Een mogelijk probleem met footers in webdesign is de weergave van dynamische content. Als er bijvoorbeeld een lijst met producten wordt geladen wanneer de bezoeker naar de onderzijde van de pagina scrollt, dan kan de footer buiten beeld vallen. In dit geval zal de designer een andere indeling moeten bepalen om ervoor te zorgen dat belangrijke informatie niet wegvalt.