Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

JQuery is een JavaScript library die het eenvoudiger maakt om JavaScript op een website te gebruiken. Om gebruik te maken van deze library is er wel kennis vereist van HTML, CSS en JS. Een aantal algemene taken die normaal gesproken veel code vereisen kunnen vaak al in één regel uitgevoerd worden. Wat is JQuery en waarom zou je deze library gebruiken?

Wat is JQuery?

Programmeren vereist veel code invoeren, en dat kost veel tijd. Met JQuery wordt het ontwikkel proces gestroomlijnd, waarbij je controle hebt over zaken als:

  • Manipuleren van HTML/DOM
  • Manipulatie van CSS
  • HTML evenement methoden
  • Effecten en animaties
  • AJAX
  • Utilities

Daarnaast zijn er veel plugins verkrijgbaar om een groot aantal handelingen uit te voeren. Portabiliteit maakt een belangrijk deel uit van JQuery. Dit betekent dat het werkt in alle bekende browsers met een uniforme functionaliteit. De library valt onder de OpenJS Foundation, waar ook Appium, Node.js toe behoren. De eerste stabiele versie werd geïntroduceerd in 2006, in april 2019 werd versie 3.4.1 uitgebracht.

Ontwikkelen met JQuery

Er is zowel een gecomprimeerde als een ongecomprimeerde versie beschikbaar. De ongecomprimeerde versie is met name geschikt tijdens ontwikkeling of het opsporen van fouten. Het gecomprimeerde bestand bespaart bandbreedte en verhoogt de prestaties. Medio mei 2019 werd JQuery naar schatting gebruikt op 73% van alle websites op het internet. Daarmee is het veruit de meest gebruikte JavaScript library. Het is de vraag of deze library nog steeds relevant is, op de website youmightnotneedjquery.com is men van mening dat het in veel gevallen niet meer de beste oplossing is.

Plugins

Er zijn duizenden plugins verkrijgbaar om de functionaliteit verder uit te breiden, en specifieke toepassingen sneller te realiseren. Denk aan Ajax helpers, Web diensten, datagrids, dynamische lijsten, drag-and-drop of het gebruik van cookies. In 2011 werd in een poging om spam te verwijderen de collectie plugins gewist van de JQuery Project website server.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z