Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Een paginamarge is de lege ruimte aan de zijden van een pagina. In drukwerk is de functie anders dan bij digitale documenten, ook de toepassingen wijken af. Zowel op papier als op een scherm wordt gebruikt gemaakt van marges rondom tekstuele elementen. Wat is paginamarge en hoe wordt dit gebruikt online?

Definitie paginamarge?

Het onbeschreven deel rondom een tekst wordt een marge genoemd, de omlijsting aan de randen van een pagina is een paginamarge. In de boekdrukkunst wordt hier al eeuwenlang gebruik van gemaakt. Voor een deel omdat drukpersen niet altijd nauwkeurig genoeg waren om betrouwbaar tot aan de rand af te drukken, maar ook voor manuscripten waar ruimte in de marge beschreven kon worden met aantekeningen en/of correcties.

Paginamarge voor online gebruik

De definitie van paginamarge is wat anders online. Zo is er niet direct sprake van een marge omdat er doorgaans geen vaste pagina indeling bestaat, tenminste niet als het responsive design betreft. In de tijd van CRT monitoren werd rekening gehouden met een aantal pixels aan alle zijden van het scherm die mogelijk niet zichtbaar waren. Met moderne schermen is dit niet meer relevant. Toch is het doorgaans prettiger voor het oog om gebruik te maken van marges op computerschermen. Dit geldt bij webpagina’s vooral voor de linker- en rechterzijde van het scherm, bij de onderzijde en bovenzijde worden marges normaal gesproken niet gebruikt omdat een pagina hoger kan zijn dat het scherm. Als er gewerkt wordt met frames is het wel gangbaar om een marge in te stellen.

In CSS is een paginamarge voor alle richtingen los instelbaar met:

  • Margin-top
  • Margin-right
  • Margin-bottom
  • Margin-left

Een mogelijk nadeel van een waarde in pixels is het gebruik van afwijkende schermen of scherminstellingen. Uitlijnen op basis van percentages kan dan voordeel bieden, al is dit niet in alle situaties de beste optie. In online web builders waar de HTML code niet direct aangepast kan worden is het doorgaans mogelijk om lege ‘blokken’ in de layout te plaatsen om marges in te stellen.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z