Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

HTML staat voor Hyper Text Markup Language. Het is de standaard indeling voor het maken van webpagina’s. De structuur van een webpagina wordt beschreven door een aantal afzonderlijke elementen, die de browser informatie geven over de wijze waarop content moet worden weergegeven op het scherm. Wat is HTML en hoe worden pagina’s ingedeeld?

Wat is HTML?

De eerste versie van Hyper Text Markup Language kwam uit in 1991, 2.0 zou in 1995 volgen en in 2000 kwam XHTML. De huidige versie HTML5 is sinds 2014 in gebruik. Hyper Text Markup Language biedt informatie aan de browser over de wijze waarop een webpagina moet worden weergegeven, en welke content er aanwezig moet zijn. Er zijn hiervoor standaard tags bepaald zoals ‘heading’, ‘paragraph’ en ‘table’. Deze bestanden zijn niet zichtbaar voor de gebruiker, maar worden door de browser gebruikt om een webpagina op de juiste wijze weer te geven. De code is niet alleen leesbaar voor computersystemen maar is ook direct begrijpelijk voor webdevelopers.

Hoe worden pagina’s ingedeeld?

Een webpagina is een combinatie van tekst, afbeeldingen, rich media content zoals video, koppelingen etc. Die content wordt op een webserver geplaatst. De HTML code geeft aan waar de content te vinden is, en hoe deze moet worden weergegeven op basis van gestandaardiseerde begrippen en indeling. Zo worden tags normaal gesproken aangeduid met <naam tag>inhoud</naam tag>. Het einde is gelijk aan het begin met de toevoeging van een ‘/‘ teken.

Ook van belang voor SEO

Een paragraaf kan worden bepaald met de <p> tag, voor titels en subtitels worden respectievelijk <h1>, <h2> en zo verder gebruikt. Deze tags zijn niet alleen van belang voor een juiste weergave, ook zoekmachines kijken naar de HTML code om de ranking van pagina’s te bepalen. Hoewel browsers in grote lijnen op dezelfde wijze deze tags interpreteren, kunnen er verschillen zijn per platform en browser. De webdesigner dient hier dus rekening mee te houden.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z