Gratis adviesgesprek
Voorkom fouten in je nieuwe website en ontdek welke omzet je nu laat liggen.

Reactie binnen 1 werkdag
Analyse van jouw huidige website
Gratis advies van een echte specialist

Wat is een mailinglijst?

Een mailinglijst is een verzameling van namen en adressen die gebruikt wordt om content naar meerdere ontvangers te sturen. Deze lijsten kunnen gebruikt worden om een groep consumenten of organisaties informatie te sturen of een commercieel aanbod te presenteren. Wat is een mailinglijst en hoe maak je een mailinglijst?

Definitie mailinglijst

Een mailing is een bericht dat geschikt is voor meerdere ontvangers. De informatie is niet persoonsgebonden en heeft relevantie voor alle personen of organisaties die dit bericht ontvangen. Dit kunnen poststukken zijn of elektronische berichten. De mailinglijst is een overzicht van alle namen en adressen waar een mailing naartoe verzonden wordt.

Hoe maak je een mailinglijst?

Een mailinglijst kan opgesteld worden om bijvoorbeeld een nieuwsbrief rond te sturen. Er kan via een website aan bezoekers gevraagd worden om hun gegevens achter te laten. Om bezoekers te motiveren kan er een korting als beloning tegenover staan of een gratis weggevertje zoals een e-book.

Als derde partijen zorgen voor de verspreiding van publicaties, zoals het verzenden van brievenbuspost, dan zal er een verwerkersovereenkomst opgesteld moeten worden. Dit is een overeenkomst waarin staat welke verantwoordelijkheden er bij de betrokken partijen bestaan.

Opt-in en opt-out

De regels omtrent het ontvangen van met name elektronische berichten zijn in de loop der jaren aangescherpt. Zo is het niet toegestaan om commerciële berichten naar consumenten te sturen zonder toestemming. Gezien het grote aantal spam mails wordt deze regel niet door alle aanbieders nageleefd. Waar voorheen de ontvanger moest aangeven om geen berichten meer te willen ontvangen (opt-out) is het nu de bedoeling dat geïnteresseerde personen zich eerst aanmelden (opt-in)

Mailen met BCC

Een fout die nog steeds vaak gemaakt wordt is het plaatsen van e-mail adressen op de mailinglijst in het AAN of CC veld van het mailprogramma waardoor ontvangers alle geadresseerden kunnen zien. De juiste werkwijze is het gebruik van het BCC veld zodat mailadressen gemaskeerd worden.

Enkele van onze klanten

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z